A Bakonyban is mentik őket

2024.09.16. 20:02

Megrázó fotók: több száz fecske menekült a balatoni strandokra (képgaléria, videó)

Nálunk a fecskék zsírtartalékot felhalmozhatnak, amely akár Észak-Afrikáig tartó repülésükig elegendő. A végállomás Afrika Egyenlítőtől délre eső része, közölte Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület monitoring és kutatási osztályának vezetője. A csopaki és az alsóörsi strandon sok önkéntes hétfőn is mentette a legyengült madarakat.

Veol.hu

Lovászi Péter kiemelte, a füstifecskék széles frontban vonulnak, ellentétben például a Gibraltár és a Boszporusz felé meghatározott útvonalon vonuló fehér gólyáktól. A Kárpát-medencén keresztül Dániából, a Skandináv-félszigetről, a balti államokból, Lengyelországból, Németországból, Csehországból, Szlovákiából érkező madarak vonulnak át. A fecskék többsége a kétéves kort sem éri meg, főként az időjárás és a táplálékhiány miatt. Visszatérően vannak a mostanihoz hasonló tömeges pusztulások a szeptember eleji hideg időben, de normál esetben az állomány kiheveri ezeket. – Sajnos egy lecsökkent nagyságú állomány, aminek az egyedei sincsenek jó kondícióban, érzékenyebb az ilyen eseményekre. A leromlás okai közt a túlzott mezőgazdasági vegyszerhasználat, a legelő állatok hiánya, az élőhelyek átalakítása, de a kémiai szúnyogirtás is ott van, hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, a vizes élőhelyek klímaváltozás miatti eltűnése is nehezíti a fecskék, és más vadon élő állatfajok helyzetét. Jellemző az is, hogy hosszú távú vonulóként a füsti fecskék, amelyek a nappalok hosszához igazítják a vonulásukat, „lekésik” érkezésükkel a korábbi tavasz miatt a fiókaneveléshez szükséges rovarrajzások időszakát. 

Fecskementés a csopaki strandon. A képen Csontos Dóra és Csontos Gergely
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A fecskék mentéséhez elsősorban rovartáplálék, például horgászbolti csontkukac, lisztkukac jó, de megteszi a lágy macskatáp is, a kismacskáknak szánt apró szemű változat könnyen adagolható a madaraknak. Csopakon és Alsóörsön a strandokon hétfőn azt láttuk, több önkéntes sétált, illetve érkezett dobozzal a hideg időben, a zuhogó esőben, abba gyűjtötték a fecskéket, majd állatmentőkhöz vitték őket. Csopakon Csontos Dóra és férje, Csontos Gergő, valamint Jakabos Ági lisztkukacot hozott a földön kuporgó, elázott kis madárnak, azzal etették meg óvatosan, majd dobozba tették. Alsóörsön Báró Béla jegyző és Molnár Katalin strandgondnok vezetésével az egész hivatal és több helybeli is gyűjtötte az elázott, kimerült madarakat a fűből, majd dobozba téve juttatták el a fecskéket az alsóörsi Olt-Alom Állatvédő Egyesülethez. A jegyző felidézte, szeptember 15-én vasárnap, szintén zuhogó esőben, viharos szélben Hebling Zsolt polgármester a polgárőrökkel, rendőrökkel, önkéntesekkel együtt a 71-es főút mentén kézjelzéssel lassította a forgalmat és lassító táblákat is kihelyeztek, hogy ezzel is védjék a madarakat.

Több mint harminc fiókával gyarapodott idén nyáron a bakonyoszlopi olvasónknál költő fecskék száma és az utolsó fészekaljakból pár kicsit nem tudtak annyira felnevelni, megerősíteni a szülők, hogy útnak indíthassák őket szokásos vándorlásukra. Ezért ők sem repültek el, itt maradtak velük. A házigazdák pedig mindent megtesznek értük, hogy megmenthessék őket. Van rá remény. 

Az istálló száraz melege és az infralámpa ad most esélyt a bakonyoszlopi gazdálkodóknál ragadt fecskéknek a túlélésre. Remélhetőleg találnak elegendő legyet a tehenek közelében
Fotó: családi

– Három fészekaljat neveltek fel idén nálunk a fecskéink, molnár- és füstifecskék. Többen már útnak is indultak vándorlásukra, de az egyik füstifecske szülőpár úgy döntött, hogy itt marad a három nemrég világra jött, fejletlen fiókájával. Önfeláldozó módon a saját életüket is kockáztatják így. Három kései gyerekkel a száraz istállónkban lehetnek, itt van a fészkük, abban fagyoskodnak öten. Kiscsibék miatt vannak infralámpáink, az egyiket most ide tettem, feléjük fordítottam. Ott látszanak mind az öten a felfelé nyitott fészek peremén, és így melegedhetnek. Viszont nem hajkurászhatom, foghatom meg őket, mert csak kifárasztanám a kis madarakat, így etetni nem tudjuk őket. Az rájuk és a természetre van bízva, hogy találnak-e elegendő táplálékot. Ráadásul a fecskék röptében kapják el a rovarokat. Azért van nálunk mégis jó esélyük a túlélésre, mert teheneket tartunk, amelyek vonzzák a legyeket. Azok most fecskeeleségek lehetnek – mondta el bakonyoszlopi olvasónk.

Egy kései fiókákból és szüleikből álló molnárfecske-csapatért is mindent megtesz párjával együtt a férfi. Nekik ugyan nem az istállóban van a fészkük, de olyat építettek, ami az eresz alatt szinte a plafonig zárt, csak kétujjnyi rés maradt felül, és az építéstechnikájuk miatt náluk a fiókák száma a helyméret szempontjából limitált. Azért biztosan dideregnek. Reménykedhetnek az oszlopiak, hogy szintén átvészelik a rájuk veszélyes időjárást. Erre azért lehet okuk, mert reggelente hallják csivitelésüket. Látszólag egészségesen jönnek-mennek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában