Tapasztalatban gazdag járás

2024.07.01. 07:00

Kiscsősz, a magyar népi kultúrát őrző és megélő falu

Jókedvű, egymással, egymásért élő közösség jellemzi Kiscsőszt. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban a Tapasztalatban gazdag járás című rendezvénysorozat keretében kultúrával átitatott közegben nyerhettek bepillantást a kis Veszprém vármegyei falu, Kiscsősz múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Haraszti Gábor

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság Polgármester Körének rendezvényeként a Pápai járás polgármesterei mutatják be településüket. A havi rendszerességgel ismétlődő rendezvény első három alkalmán a Városok, Falvak Szövetsége szervezésében Rómában bemutatkozó falvak szerepelnek. Pápateszér és Nyárád után Kiscsőszt Kovács Norbert Cimbi polgármester mutatta be.

Kovács Norbert, Kiscsősz polgármestere örömmel mutatta be szeretett települését
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Kiscsősz régiónk egyik legkisebb települése, már majdnem Vas, de még éppen Veszprém vármegyében. Most száz lélek körüli lakossággal büszkélkedhetünk – mesélte a község vezetője. – Nem véletlenül használom a büszkeség szót, hiszen húsz évvel ezelőtt már majdnem reménytelennek tűnt a falu helyzete. Csökkent a népesség, sok volt a romos ház, és úgy általában a falu társadalmi állapota sem volt a legjobb. Azóta viszont fordulóponthoz érkeztünk, így most már egy szebbnek ígérkező jövőt tervezünk.

A polgármester azt mesélte, rengeteg szerencsés fordulatnak és egy régi elképzelésnek köszönhetően sikerült egy kulturális központot létrehozni, amely nemcsak a néptáncról szól, hanem a hagyományőrzés különböző területeiről. – Természetesen van egy réteg, mely elsősorban nem ezzel foglalkozik: gazdálkodók, tisztességes, jó munkából élő emberek, de nagy általánosságban azt mondhatom, hogy a falu lakossága elfogadja, többen elégedettek is azzal, ami ott történik, persze vannak olyanok is, akik keresik a helyüket ebben a dologban. Nem mindenkinek tetszik ez a nagy kavalkád.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Kovács Norbert a jövővel kapcsolatban elmondta: rengeteg tervük van, ezek azonban nagyban függenek a gazdasági helyzettől. – Nagyon sok minden hiányzik még, ami egy egészséges faluhoz kellene. Szépen közlekedhetőek a járdáink, a mellékutcáink, ezeket már komfortosítani kellene, szeretnénk, ha a faluközpontban lévő artézi kút környéke egy gyalogtúrás, kerékpáros pihenőhellyé válhatna, kihangsúlyoznánk természeti értékeinket. Iskolakertet szeretnénk, nagyon fontos lenne, hogy a gyermek, ifjúsági korosztályt visszafordítsuk a falu felé, és rájöjjenek, hogy ez egy életképes tér.

A falu vezetőjével Áldozó Tamás, Pápa polgármestere és Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke beszélgetett. A bemutatkozó estet néptánc és kisfilm is színesítette, a résztvevőknek lehetőségük volt Kiscsőszön készült termékek kóstolására is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában