Veszprémi Művész Céh

2024.07.03. 07:00

A Balaton másképp

A Veszprémi Művész Céh paloznaki kiállításán részt venni amolyan otthonos érzés, mert érdemes a szép Balaton-felvidéki településen végigmenni, érzi az ember, hogy itt otthon vannak a múzsák, az egyébként többnyire a megyeszékhelyhez kötődők is. A céh legújabb tárlata a napokban nyílt meg a Szent József Házban.

Őrsi Ágnes

Ahogy illik, először a „házigazda”, Czeglédy Ákos polgármester üdvözölte a kiállítókat és a megnyitó közönségét, majd egy másik múzsa képviselője, Udvari Csenge kapta meg a mikrofont, s szavalta, énekelte saját gitárkísérettel Hatos Fanni szabadversét, amely lényegében egy Paloznakhoz szóló vallomás.

Baky Péter, Udvari Csenge, Boda Balázs Gábor, Kulcsár Ágnes
Baky Péter, Udvari Csenge, Boda Balázs Gábor, Kulcsár Ágnes 
Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

A megnyitó harmadik megszólalója volt Kulcsár Ágnes céhmester, aki arról beszélt, hogy hat-hét éven át három-három kiállítást rendezhettek, idén viszont minden próbálkozásukat siker koronázta, lám a legutóbbi kamarakiállítás után Paloznakra is visszatérhettek egy csoportos kiállítással, amely a Balaton másképp címet viseli. Azért másképp, mert ezúttal nem szokványos tájképet, egyéni megközelítést vártak a kiírók. A Balaton egyébként minden pillanatban más, a tavat mint témakört választó művész is hiába festi látszólag mindig ugyanazt, két egyforma képet mégsem tud alkotni. Erre maga a céhmester is példa, aki azt mondja, új képet ritkán fest, viszont a már meglévőket rendre úgy átszabja, hogy a stílus marad ugyan, de senki sem ismerne rá az eredetire. Ugyanaz másként. Mindig ugyanaz a művek beérkezési gyorsasága is. Van, akitől úgy kell kiimádkozni a tényleges együttműködést, bár maga jelentkezett. Így azután a kiállításrendezés kis túlzással még a megnyitó első perceiben is tart, ami természetesen nem kisebbíti az élményt

nézők
nézők
Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

A tárlatot Baky Péter Munkácsy-díjas festőművész ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Hangsúlyozta, hogy a képzőművész-állapot sem könnyű műfaj, de milyen kiváló alkalom együtt lenni magukkal a művekkel; árad belőlük a jól végzett munka öröme, amitől a tárlatlátogatót is a jóllakottság érzése fogja el. Egy közösségbe kerülünk olyan alkotó emberekkel, akik élettere a Balaton, ám mindannyian másként látják, érzik a bennünket körülölelő világot. Érzéseiket képesek kifejezni és azokat másokkal is megosztani. Aki veszi a fáradságot és végigjárja a tárlatot, nem vonhatja ki magát a hatása alól, így vagy úgy, de gazdagítja az élmény, gyakori esetben az alkotó átrántja a másik világba. 

nézők
nézők
Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

Mint mondta, van képzőművész, aki ugyanazokkal az eszközökkel képes megújulni, más mindig újat keres. Ezúttal a Veszprémi Művész Céh 24 tagja mutatja be saját balatoni világát. Ragyogó, élénk színekkel, mint a meghívó alapjának is választott Boda Balázs-kép, az Ünnep a tavon, briliáns akvarelltechnikával, mint Fekti Vera, vagy Veszeli Lajos, aki nem csak Baky Péter szerint tartozik Magyarország legjobb négy-öt akvarellfestője közé. Szabó Ágnes Erzsébet meghökkentően valódi Hal-dévérkeszegével, Wieloch-Varga Krystyna balatoni mikrovilágával, amit egy évig szőtt, Zongor Gábor balatoni homokórájával, B. Hegedűs Piros fekete-fehérben előadott Siren Song/Helka című alkotásával lepi meg a nézőt. Zámbó Attila képzőművész jóvoltából egy nagy horgász sem hiányzik a kiállításról, de le kell cövekelni Beretvás Csanád antikolt rézdrót plasztikái előtt is. 

Czeglédy Ákos, Baky Péter, Udvari Csenge, Kulcsár Ágnes
Czeglédy Ákos, Baky Péter, Udvari Csenge, Kulcsár Ágnes
Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

A Veszprémi Művész Céh csoportos kiállítása július 28-ig látogatható Paloznakon, a Szent József Ház nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában