Szűrések az életért

2024.07.05. 15:00

Balatonfüredre érkezett az Egészségpart

Egészségpart elnevezéssel, speciálisan felszerelt buszban digitális szűrőprogramokat szerveztek Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon június 28–30. között.

Kovács Erika

Forrás: pexels.com

A helyszínen naponta voltak különféle szűrések, és életmódtanácsokat is lehetett kérni. A szervezők elmondták, a rendezvénysorozat célja, hogy mindenkinek ingyenes szűréseket biztosítsanak, és népszerűsítsék az egészséges életmódot. A szervezők szerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi szinten is kritikus, főleg a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a káros szenvedélyek miatt. Sok betegség, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák rendszeres szűréssel időben felismerhetők, kezelhetők, életmódváltással meg lehet előzni ezeket. 

Az elmúlt hétvégén részt lehetett venni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, ahol a korábbi Egészségpart elnevezésű szűréseken minden nyolcadik embernél találtak beavatkozást igénylő elváltozást. Szakemberek elmondták, a korai stádiumban felismert melanóma (bőrrák) hatékonyan kezelhető. 

Az idei szűrőprogramban a korábbinál is nagyobb szerepet kaptak a digitális és mesterségesintelligencia-alapú megoldások. Az Egészségpart digitális egészségügyi szűrőközpontja ezúttal is helybe ment, így a nyári szabadság alatt a strandokon, illetve azok közelében lehet igénybe venni a szűréseket.

Az Egészségparton az általános állapotfelmérés keretében volt vércukor-, trigliceridszint- és koleszterinszint-mérés, vérnyomás- és pulzusmérés, bőrgyógyászati szűrővizsgálat, digitális szájüregi szűrővizsgálat, életmódi kockázatfelmérés és életmód-tanácsadás, funkcionális mozgásminta-szűrés, testösszetétel-vizsgálat, dietetikai tanácsadás.

Mindemellett szerveztek különféle interaktív programokat kicsiknek és nagyoknak játékkal, sporttal, zenével, tánccal. 

Az Egészségpart digitális szűrőközpontja június, július és augusztus három hétvégéjén három népszerű balatoni strandra látogat el: Balatonfüred után július 19-től 21-ig Balatonalmádiba, augusztus 9-től 12-ig Gyenesdiásra. 

A programsorozat a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával valósult meg. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában