ünnepi gondolatok

2019.01.22. 07:00

Navracsics Tibor: „Magunkra figyeljünk a kultúra napján!”

Elsősorban magunkra kell figyelni a magyar kultúra napján! Akik a hétköznapi életben részt veszünk és a kultúrához hozzáteszünk. Ne romboljuk, ne mossuk alá – építsük fel, ahogy kétszáz évvel ezelőtt a balatonfürediek tették, amikor megteremtették az Anna-bált és megnyitották a kőszínházat, hangsúlyozta az ünnep alkalmából Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben, ahol díjat is átadtak, és különleges műsorral lepték meg a közönséget.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Történelmileg is a magyar kultúra egyik fővárosának nevezte Balatonfüredet ünnepi köszöntőjében Navracsics Tibor, majd úgy fogalmazott, Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye sorsfordító, mert egyik és legfontosabb nemzeti dalunk. Akkor született meg, amikor Balatonfüred az Anna-bálok azóta is tartó hagyományának megkezdésével és az első magyar nyelvű kőszínház megnyitásával első virágkorát élte, azóta a másodikat Bóka István polgármesterségével.

 

Mit értünk ma magyar kultúrán?

Elhangzott, kétszáz évvel ezelőtt a Himnusz letisztázása fordulópont volt, ami máig definiálta a magyar kultúrát.

– Mit értünk ma magyar kultúrán? Az irodalmat, festészetet, zenét, a többi művészeti ágat, a hétköznapok kultúráját? A kultúra mi vagyunk, a magyar közösség, ami olyan, amilyenné tesszük – fogalmazott Navracsics Tibor, aki külön méltatta a magyar nyelv jelentőségét. Úgy mondta, ma az igénytelenség jellemző művészetben, közbeszédben, emberi kapcsolatokban, amely a demokráciára hivatkozva mindenkit lealacsonyítani akar, a köznyelvet is lerombolja, fölvizezi a művészetet, kultúrát, kikezdi a közösséget.

Az ünnepi gondolatok után Zsár Éva énektanár-előadóművész, énekkarvezetőnek Balatonfüred kultúrájáért díjat adott át Bóka István polgármester, majd Földes László „Hobo” Kossuth-díjas zenész, előadóművész és a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának színészhallgatói teremtettek különleges hangulatot a magyar kultúra napján Balatonfüreden.

További programokkal várják az érdeklődőket

A szervezők elmondták, a magyar kultúra napja programjait január 22-én, kedden 11 órakor folytatják, amikor koszorúkat helyeznek el a Kölcsey-szobornál. Itt Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója osztja meg gondolatait az ünnep alkalmából.

Kedden 17 órakor Balatonarácson, a Népházban a Szent Benedek iskola diákfilmjeiből vetítenek, majd január 23-án, szerdán 18 órától Magyar hangok Európában címmel az Auer Trió hangversenyével köszöntik a kultúra napját az Anna Grand Hotelben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában