A Balatontól Ausztriáig portyáztak

2 órája

Drága bringákra utazó bűnbandát kapott el a rendőrség (videó)

Mintegy tízmillió forint értékben háromszáznál is több, főként drága kerékpárt lopott el egy négytagú bűnbanda. 39-et Ausztriából, az első bringát pedig Balatonfűzfőről kötötték el, derült ki az ügyről a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon (VVRFK) szerdán.

Kovács Erika

A részletekről Suszter Tamás, a VVRFK rendőr ezredese, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Borbély Zoltán, rendőr alezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság (BRK) vezetője, valamint Ewald Hausleitner, a Burgenlandi Rendőrség vezetője beszélt.  

A bérelt házban a kutatáskor közel 300 bicikli került elő több millió forint értékben, ezek egy részét visszaadták a rendőrök a tulajdonosaiknak
Fotó: rendőrség

Eszerint egy budapesti személy értesítette a rendőrséget április 11-én, hogy balatonfűzfői nyaralójának tárolójából elloptak két drága, több mint félmillió forint értékű kerékpárt. A BRK-nál nyomozást indítottak, majd áprilisban több bejelentés is érkezett, hogy Balatonfűzfőn nagy értékű bicikliket loptak. Közben Siófokon is történtek hasonló bűncselekmények, társasházak tárolójából a lakat levágása után vittek el kerékpárokat, és felmerült a gyanú, hogy ugyanazok a tettesek követték el a lopásokat.

A rendőrség látókörébe került egy 33 éves Komárom-Esztergom vármegyei nő, akit a rendőrök május 6-án Siófokon fogtak el. Éppen tetten érték, amint egy társasház garázsából hajtott ki, és az autója tele volt lopott értékekkel. A nyomozók megállapították, hogy a nő nem egyedül követte el a lopásokat, segített neki egyik ismerőse. A 41 éves férfi május 8-án Budapesten, összehangolt akció keretében került rendőrkézre. A nyomozók azonosították az orgazdát is, aki a kerékpárokat a valós ár töredékéért vásárolta meg, hogy továbbadja azokat. A 48 éves budapesti férfit a rendőrök május 7-én délelőtt otthonában fogták el. A bérelt házában a kutatáskor közel 300 bicikli került elő több millió forint értékben, ezek egy részét visszaadták a rendőrök a tulajdonosaiknak. A többi kerékpár és tulajdonosaik azonosítása jelenleg is tart.

Az eljárásnál felmerült a gyanú, hogy az orgazdától lefoglalt kerékpárok egy része Ausztriából származik. A magyar és az osztrák nyomozók együttműködésével az osztrák rendőrök további 39 darab, Ausztriából ellopott nagy értékű kerékpárt azonosítottak.

A rendőrök mindhárom tettest előállították, őrizetbe vették és a nyomozó hatóság kezdeményezte a letartóztatásukat. Nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellenük.

A további nyomozás után elfogtak a rendőrök egy 49 éves budapesti férfit is július 25-én, aki szintén kerékpárlopásokból élt. Előállították, kihallgatták, majd kezdeményezték letartóztatását. Ő is hasonló eljárásra számíthat, mint a már említett három bringatolvaj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!