Életveszélyben

9 órája

Halálfélelmük volt a vitorlázóknak a Balatonon (videó)

Hat embert mentettek ki egy sodródó vitorlásról a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szakemberei a minap, derült ki Bagyó Sándor, a szervezet elnökének közösségi oldaláról.

Kovács Erika

– Életeket mentettünk a balatoni viharban! Egy vitorlás került bajba a Balaton közepén. Több kisebb műszaki hiba miatt a hajó irányíthatatlanul sodródott a magas hullámokon a déli part felé Balatonfüred felől, közölte Bagyó Sándor. A VMSZ elnöke hozzátette, a Rupert nevű sürgősségi mentőhajójuk futott ki az óránkénti 60-80 kilométeres szélben. A vitorlás személyzetének hat tagjából ketten tengeribetegek voltak, háromnak halálfélelme volt, mikor megérkeztek a vízimentők. Egyikük sem viselt mentőmellényt, többszöri felszólítás után végül öten felvették a mentőeszközt. 

Az elnök közölte, óvatosan átemelték a nagy hullámzásban a mentőhajóra a hat férfit és kivitték őket a partra. Egészségügyi ellátást nem igényeltek. A vízimentők a 45 lábas vitorlás műszaki mentésébe nem tudtak belekezdeni a veszélyes időjárás miatt, mert mire visszatértek volna, a horgonyok nem fogták meg és a déli partra sodródott. Véleményük szerint nem volt megfelelő hosszúságú horgonylánc és kötél a vitorláson. – Számunkra az életmentés az első, nem kérdés, hogy a bajbajutottakat biztonságba helyezzük, mielőtt a műszaki mentéssel foglalkozunk, hangsúlyozta az elnök. 

A vízimentők azt javasolták, alaposan nézzék meg az előrejelzést azok, akik vízre szállnak. Aki a Balatonon megy vízre, feltétlenül töltse le a BalatonHelp nevű applikációt, és adott esetben azon keresztül riassza a vízimentőket, mert így tudnak a leggyorsabban a helyszínre érkezni. Telefonon is lehet őket riasztani a +36 30 383 8383-as számon. Úgy tudjuk, a tengeri vitorlás hajó műszaki mentése jelenleg is folyamatban van, mert a munkálatokhoz speciális eszközök kellenek.

A mentésről készült videók IDE kattintva nézhetők meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában