Programajánló, túrázás

2024.08.07. 20:00

Hova menjek augusztus második hétvégéjén a Magas-Bakonyban? 8+4 tippet adunk, King Konggal, hullócsillagokkal, dámszarvaslessel

Mostanában érdemes felmenni a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris tetején lévő kilátóhoz, ugyanis folynak az ott lévő radarállomás látványos felújítási munkálatai. A hullócsillaglest és a dámszarvasok simogatását sem érdemes kihagyni, és vár a cseszneki vár és a falu fémszobrásza egy óriási szoborral King Kongról, beülhetünk a tenyerébe. Más programokat, túrázást is ajánlunk augusztus közepére, a hónap második hétvégéjére.

Rimányi Zita

Programok


1. Műhelytitkok – Csesznekre vár mindenkit a fémszobrász

Beülhet King Kong tenyerébe egy fotó erejére most minden érdeklődő. A fémhulladékból készült óriásszobor ugyan hamarosan bejárhatja a világot, de előtte – több moziikonról készült alkotáshoz hasonlóan – megnézhetjük a bakonyi műhelyben, ahol összeállította a szobrász.

2. Meghódíthatjuk az erődítményt

Augusztusban mindennap nyitva lesz a cseszneki vár, 10 és 18 óra között lehet a középkori erődítmény megmaradt falait megnézni, de legkésőbb a zárás előtt fél órával meg kell érkezni a kapuhoz.

 

Augusztusban minden nap meghódíthatjuk a Bakony őrének nevezett erődítményt, miden nap látogatható a cseszneki vár
Augusztusban mindennap meghódíthatjuk a Bakony őrének nevezett erődítményt, midennap látogatható a cseszneki vár
Fotó: Rimányi Zita/Napló

3. Hullócsillagokat figyelhetünk meg a bakonyi csillagdában

Augusztus a hullócsillagok hónapja. A Perseidák meteorraj érkezésére már a bakonyi csillagászok is készülnek. A bakonybéli Pannon Csillagda is részt vesz az Egy hét a csillagok alatt című rendezvénysorozatban. Várják az érdeklődőket augusztus 8-án, 9-én és 10-én 21 órától.

4. 1Úton – Gyalogos zarándoklat a ciszterci apátságtól a bencés monostorig

A Zirci Római Katolikus Plébánia gyalogos zarándoklatot szervez Bakonybélbe augusztus 10-én, szombaton 9.30-tól az országos 1Úton zarándoknap keretében. A szülő-gyermek kapcsolatokért imádkoznak a hívek. Az 1Úton zarándoknap zárómiséjét a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor templomában tartják meg augusztus 10-én 18 órától.

5. RossbRUNn Trail  – A futás és a túrázás szerelmeseit negyedszer hívják Lókútra

Idén már negyedik alkalommal hívják a futás és a túrázás szerelmeseit Lókútra. A IV. RossbRUNn Trail szervezője a 4 Évszak 5 Futás Egyesület. Az eseményhez kapcsolódóan a helyiek megtartják a Mozdulj rá! – Sport, játék, család, barátok napja Lókúton elnevezésű eseményt augusztus 10-én, szombaton 7 órától. Lesznek játékok gyerekeknek, tizenegyesrúgó, pingpongverseny, tréfás megmérettetések, bemutatók, főzőverseny családok, baráti társaságok számára, végül este utcabál a Kristály Banddel.

6. Falunap Baby Gabival, Oszvald Marikával és a Zene-Bonával

A Bakonybéli Falunapot augusztus 10-én tartják meg a faluház előtti téren. Lesz főzőverseny és játéklehetőségek várják az érdeklődőket. A Szent Mauríciusz Kórus 13 órakor ad műsort, majd 14.20-tól RVZ Surf Rockers, 15.40-től a Valeri Galery, 17 órától a Zene-Bona Gyerekzenekar. Baby Gaby 18.15-től énekel, Oszvald Marika 19 órától. A Soulwave ad koncertet 20.30-tól, majd Tóth Pityu és a Culture Cuvée.

7. Koncert az arborétumban

Török Tilla és zenekara magyar és kortárs népzenével, Füzessy Gergely improvizatív handpanzenével varázsolja el a közönséget augusztus 11-én, vasárnap 17 órától a Zirci Ciszterci Arborétumban. Nem először adják egy koncert díszletét az öreg fák, ihletett helyszínt biztosítanak.

8. Lőrinc-napi piac a bakonyi kisváros központjában

A Lőrinc-napi zirci piacot augusztus 10-én, szombaton 8 és 12 óra között tartják meg a város központjában lévő fedett vásártéren, a Reguly-múzeum kertjében. A frissen szedett gyümölcsök és zöldségek mellett többek közt házi sajtok, házi joghurtok, hústermékek várják az érdeklődőket.

Túrázás


1. Hintába ülve figyelhetjük a dámbébiket, etethetjük a nagyobb szarvasokat

Faágra felfüggesztett hintákból figyelhetjük a dámszarvasok kecses mozgását Zircen, a város szélén. A Bakonyban a nyugalom egyik szigete ez a hely. Ráadásul idén hét dámbébi született a Szarvaskúti Dámfarmon, Békével kezdve Zsánklódig és Franciskáig.

Faágra felfüggesztett hintákból figyelhetjük a dámszarvasok kecses mozgását Zircen, a város szélén, a Szarvaskúti Dámfarmon
Faágra felfüggesztett hintákból figyelhetjük a dámszarvasok kecses mozgását Zircen, a város szélén, a Szarvaskúti Dámfarmon
Forrás: Szarvaskúti Dámfarm

2. Veszprém vármegye hét természeti csodájának egyike

Legendák övezte, múltat, szentek életét idéző csodás természeti környezet, kikapcsolódáshoz, nyugodt elmélyüléshez, elmélkedéshez, elcsendesedéshez ideális. Nem csoda, hogy ezt a bakonyi helyet választották egykor remeteségükhöz híres szentjeink. Manapság is érdemes ide ellátogatnunk. A bakonybéli Szent-kút és környéke 2009 óta Veszprém vármegye hét természeti csodájának egyike.

3. Katonasír és patakcsobogás

A Gerence mellett, a völgyben kanyargó autóúton Bakonybél és Bakonykoppány között élmény végighaladni, mi mindig lassan szoktunk menni, ha erre akad dolgunk. Fotós kollégánk meg is állt – nagyon jól tette, másoknak is ezt ajánljuk –, és így különleges helyre lelt rá csendes rejteken, ahol az erdő szokásos zajait a patak csobogása egészíti ki.

4. Fejlesztették a radart a Kőris tetején

Július utolsó napján daruk segítségével a helyére került az új nagy hatótávolságú radar a Bakonyban, a Kőris tetején lévő radartorony vasszerkezetére emelték azt. Az épp arra járó túrázók láthatták, hogy az új berendezés egészen más kinézetű, mint a korábbi. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában