Programajánló

2024.08.01. 14:00

Mi már tudjuk, mikor és hol esszük a legjobb krumpligombócokat idén a Bakonyban

A sváb krumpligombócok egykor a bakonyi falvak lakóinak kiadós étkezéseket biztosítottak nagy munkák idején is, receptjeik falvanként eltérőek és számos módon tálalják azokat, sokféle ízesítésük létezik. Az biztos, hogy nyár végén minden évben kétszer el kell jönni azért a Magas-Bakonyba, hogy megkóstoljuk több változatukat.

Rimányi Zita

Gombócfesztivál Bakonynánán

A bakonynánai Gombócfesztivál mindig távolabbról is több látogatót vonz a kis bakonyi faluba, amelynek környékén különleges élmény a túrázás. Le lehet mozogni a gombócot, amiből híres fesztiváljukra a helyiek több ezret készítenek. Többféle töltelékkel, különböző szószokkal, többnyire a hagyományok szerint. Ám a gyerekek kedvéért még nutellás töltelékkel is készül sváb krumplis gombóc Nánán. 
Az idei fesztivált augusztus 17-én, szombaton tartják meg. Délelőtt főzőverseny lesz a sportpályán. Délután 14 órakor tartják a megnyitót, és ezután fellépők váltják egymást a színpadon, és ekkor kezdődik el a gombóckóstolás is, amit nem érdemes kihagyni. Közben sváb dallamokat hallgathatunk, gyerekműsorokat követhetünk és mulatós show-t élvezhetünk. Nagy Feró 21.30-tól, a Groovehouse 22.30-tól ad műsort, majd diszkó lesz hajnalig.

A nánai gombócot lehet édesen is fogyasztani, például mákba hempergetve
A nánai gombócot lehet édesen is fogyasztani, például mákba hempergetve
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Krumpliszüreti fesztivál az Apostollal és a Sógorokkal

A XXI. Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivált az olaszfalui sportpályán szeptember 7-én, szombaton tartják meg. A főzőverseny és a focikupa 10 órakor kezdődik. A megnyitó 14 órakor lesz, majd krumplis ételeket lehet megkóstolni. Az Apostol együttes 16 órától lép fel, a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület 17 órától, a Sógorok 19.45-től. Játéklehetőségek várják a gyerekeket és óriásbuborékshow, a felnőtteket 20.30-tól retró diszkó. 

Az olaszfalui sváb gombóc kicsit másképp készül, mint a nánai, de a helyiek itt is nagy mennyiségben megfőzik híres fesztiváljukra, még óriási krumplinyomójuk is van hozzá. A kóstolást ebben a faluban sem érdemes kihagyni, a gombócot felszeletelve még meg is pirítják, és itt is adnak van hozzá édes és sós szószt is. Ki hogyan szereti.

A bakonyi sváb gombócok többféle recept alapján készülhetnek és sokféle ízesítéssel, körítéssel tálalják azokat
A bakonyi sváb gombócok többféle recept alapján készülhetnek, és sokféle ízesítéssel, körítéssel tálalják azokat
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Bakonyi ízek

Igaz, hogy a bakonyi kisváros negyven évvel ezelőtti várossá válásának évfordulója alkalmából meghirdetett főzőverseny fő témája a pörkölt, de itt is igazi bakonyi ízekre számíthatunk augusztus végén, s nemrégiben Porván a Hungarikumfesztiválon és a Zirci Folk német nemzetiségi napján is érdemes volt a helyiek gasztrotudását tesztelni kóstolással. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában