Ritka, mint a fehér...

10 órája

Albínó fecskét kaptak lencsevégre egy balatoni vasútállomáson (videó)

Albínó füsti fecskét filmeztek le madarászok a siófoki vasútállomáson - adja hírül cikkében a likebalaton.

Veol.hu

Mint írják, a madaraknál is előfordul, hogy egy-egy egyed nem a fajra jellemző színezettel születik, hanem fehér lesz. Ilyen albínó fecskét filmeztek le madarászok a siófoki vasútállomáson.

Flock,Of,Swallows.,Silhouettes,Crowd,Flying,Birds,Away,Sky,,Free
Ha egy sólyom lecsap közéjük, azonnal kiszúrja a kirívó megjelenésű egyedet
Forrás: Shutterstock-illusztráció

Pálinkás Andor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának madarásza a portálnak elmondta, ő még soha nem látott fehér fecskét, bár pár hete Keszthelynél is észleltek egy albínó fecskepárt.

A szakember szerint a madár beazonosítása sem volt egyszerű, mivel a meghatározó jegyei nem egyértelműek: minden fehér rajta. Ráadásul a fiatal füstifecskéknek még nem hosszú a farkuk, így akár molnárfecske is lehetne. De mivel az összes madár a környezetében füsti fecske volt, így megállapították, hogy egy albínó füsti fecskét sikerült lefilmezni.

– Sajnos egy albínó fecske túlélési esélye lényegesen kisebb, mint a többi madárnak. Ha egy sólyom lecsap közéjük, azonnal kiszúrja a kirívó megjelenésű egyedet. És a többiek is képesek kivetni maguk közül – jegyezte meg Pálinkás Andor, és hozzátette: a többiek is megtámadták, csipkedték a levegőben, de ügyesen röpült.

Reméljük, azért a Siófokon látott fecske is elér Afrikába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában