Elektromosjármű

11 órája

Kifizették az első milliárdot a vállalati e-autó-támogatási programban

A cégek elektromosjármű-beszerzéseit támogató programban mostanáig mintegy 3700 pályázatban közel 4500 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 17 milliárd forint állami hozzájárulást – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán Facebook-bejegyzésében.

MTI

Kiemelték, az eddig több mint 2500 támogatott kérelem alapján néhány darab híján már az összes szerződést megkötötték 11,6 milliárd forint értékben. A kifizetett forrásmennyiség a napokban meghaladta az 1 milliárd forintot. Ismertették, a februárban megnyílt és jövő március végéig elérhető pályázaton egy elektromos jármű megvásárlásához akár 4 millió forint támogatást is kaphatnak a cégek. A mostanáig befutott kérelmek nyomán közel 3400 személyautó és több mint 1000 kisteherautó beszerzését segítheti a program. 

Forrás: pexels.com/Illusztráció 

A márkák rangsorában a BYD a legnépszerűbb, de kétszáznál több gépkocsira érkezett igénylés a Tesla, Volvo, Hyundai, Cenntro és Nissan típusaira is. A kizárólag elektromos hajtású járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, zajterhelésük minimális, üzemben tartóiknak működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Magyarország élenjáró szerepre tör a zöldenergia termelésében és tárolásában az ipartelepeken, az otthonokban és a gépkocsikban is – írták. A pályázati lehetőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján idén februártól júliusig mindegyik hónapban bármely korábbi havi adatnál több tisztán elektromos hajtású járművet állítottak forgalomba Magyarországon. A leginkább környezetkímélő zöld rendszámos autók darabszáma a nyáron már meghaladta a 60 ezret – olvasható a minisztérium bejegyzésében. 

Részben a tiszta és csendes e-járművek térnyerésének tudható be az is, hogy a közlekedési szektor korábban folyamatosan növekvő károsanyag-kibocsátása tavaly jelentős mértékű, 11 százalékos csökkenésbe fordult át. Az előzetes adatok szerint Magyarország 2023-ra 43 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását az 1990-es bázisévhez képest, ezzel a 2030-ra kitűzött 40 százalékos célszámot hét évvel korábban elérte és túlteljesítette – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!