Talentummal a fókuszban

2018.06.29. 07:00

Kapolcson sajátos miliőben tölthetik az időt a kreatív fiatalok

Immáron második alkalommal rendezik a településen a Kapolcska Programot, melynek fővédnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Borsos Renáta

Kreatív tábor Kapolcson

A 9–15 éves gyerekek számára szóló 9 napos összművészeti esemény egy kreatív tábort jelöl, amely része – június 29-től – egy 3 napos családi kisfesztivál is 55 kulturális- és ökoprogrammal. A rendezvény megálmodójától, vezetőjétől, Márta Istvántól – a Művészetek Völgye alapítójától – lapunk megtudta, hogy a település jövőjét is jelentő szelíd kulturális turizmusra kívánja építeni az eseményt a falu bevonásával. Úgy fogalmazott: a cél nem az, hogy ez a program százezreket vonzzon, hanem, hogy minél több színt tudjanak felmutatni a faluban, ráirányítva a helyi értékekre is a figyelmet.

 

Tehetségfejlesztő program

A helyi adottságokat emelte ki, melyekre ráépítve a művészeti műhelymunkákat egy igazán értékes táborprogram során, sajátos miliőben tölthetik a napokat a résztvevők.

– A tehetségkutatás, készségfejlesztés, a családi egység erősítése adja a mottóját a rendezvényünknek, melynek középpontjában a gyerekek és a családok állnak. A Kapolcska Program akkreditált tagja a Nemzeti Tehetségpontnak és a 2018 Nemzeti Kulturális Örökség európai évének. A táborban 150 iskoláskorú gyermek szakpedagógusok irányításával mindennap tanul és alkot. Három különböző területről érkeztek a gyerekek. Egyfelől tehetségfejlesztő program résztvevőiként, a jelentkezés feltételeként előképzettséggel. Ezen művészeti ágazatba tartozik például a vonós kamarazenei és improvizáció Szirtes Edina Mókus, az ütőhangszeres szekció, a Talamba együttes vezetésével. A képzőművészeti szekciót egy helybeli festőművész, Püspök Anita mentorálja, míg a mélyvonós klasszikus zeneiseket Lencsés Lídia és Ján Boglárka fogja össze.

- Az illúzió témakör köré a különféle jelenségek fizikai törvényszerűségének magyarázatát Mérő Andrástól és Sánta Imrétől ismerhetik meg a művészeti-tudományos szekciósok. A második területről érkezők oktatását a Hagyományok Háza vállalta fel. Esetükben népi hangszeres csoport, népiének- és néptáncfejlesztés áll a tematika középpontjában. A Levendula Játszóház és Alkotóműhelyben Szurdi Éva keramikus vezetésével a kapolcsi gyerekek kézműveskedhetnek, míg Kecskés Karina színművész nehéz sorsú csángó gyerekeknek tart mesékkel kapcsolatos meseterápiás foglalkozást – mondta Márta István. A következő napok fesztiválprogramjaként a szülők és az érdeklődők megtekinthetik, mit tanultak a gyerekek a héten, és nyomon követhetik a sokszínű fesztivál eseményeit.BRM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában