Kampány

1 órája

Feltennék a világ bortérképére a balatoni borvidékeket

Újabb állomáshoz érkezett a VisitBalaton365 őszi keresletösztönző kampánya, az 1000 indok az őszi Balaton mellett: október 2-án elindult a Balaton Bor Bár. A kezdeményezés célja, hogy a borászatok, a jó borok kedvelői ősszel is felfedezzék a régió egyedülálló borkultúráját, gasztronómiáját – hangzott el a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban.

Kovács Erika

Kiderült, az akcióhoz eddig közel 40 helyi borász csatlakozott, akik négy hosszú hétvégén mutatják be szortimentjüket és várják kedvezményekkel a látogatókat.

Borászok egymás között. Vallják: együttműködésre van szükség a Balatonnál Fotó: Fülöp Ildikó

A kampány arra fókuszál, hogy a Balaton ne csak nyári desztinációként, hanem egész éves gasztronómiai élményként éljen a köztudatban. A projekt gondolata egy idei márkakutatás alapján fogalmazódott meg. A magyarok körében a tóhoz kapcsolódó első 25 kifejezésben ugyanis nincs benne a bor, pedig a régióban hat kiváló borvidék található díjnyertes nedűkkel. A Balaton Bor Bár azoknak a bortermelőknek szeretne segíteni, akik vállalják, hogy csütörtöktől vasárnapig nyitva tartanak, a hozzájuk betérőket egy-egy pohár üdvözlő itallal kínálják, vagy 15 százalékos kedvezményt adnak a 10 ezer forintot meghaladó számlájuk összegéből, vagy pedig a fogyasztást követően egy palack ajándék borral kedveskednek nekik. A négy évszakos Balatonra irányuló gondolat erejét bizonyítja, hogy a csatlakozott borászatok, pincészetek a szüreti munkák idején is örömmel várják a vendégeket. 

– A Balaton nemcsak egy fürdőhely. Hazánk egyik legnagyobb szőlőtermő-területe – mondta Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője. Hozzátette: az ősz italai, a must, a murci, a szép borok és persze a jó pezsgők gazdag választékával várnak mindenkit a Balaton Bor Bárban.

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is szereti felfedezni hazánk borturisztikai kincseit, és ha csak teheti, járja is az országot. – A Magyar Bormarketing Ügynökség jelenleg futó kampányának is éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet hazánk borvidékeinek turisztikai kincseire. A Balaton környéke nem csupán személyes élményeim, de a bor szempontjából is kiemelt helyet foglal el a szívemben, elég csak arra gondolni, hogy ez a régió eddig már öt Borászok Borászát adott a világnak! – mondta Rókusfalvy Pál.

– Most a tó tágabb környezete telik meg élettel, felfedezésre vár a sok szőlőültetvény a hegyoldalakon. Az élet ott van a pincékben, a fortyogó borban, a dugó helyére tűzött kotyogók csiripelő hangjában. Nagy a távolság Petőfi lendülettel teli és Márai melankolikus, egyaránt a borhoz és a szőlőhöz kötődő gondolatai között, azok nagyszerűsége mégis mindenkit magával ragad, magával visz egészen a borospincéig, legyen az Füreden, Badacsonyban, a Somlónvagy Bogláron – fogalmazott Tornai Tamás, a Balaton Borrégiós Tanács elnöke. Hozzátette, a régióban már 10 éve létezik a BalatonBor egységes bormárka, amelyet a Balatoni Kör hívott életre.

Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke kiemelte a négy évszakos Balaton kifejezést, és az ebbe illeszkedő Balaton Bor Bárt.

– Rengeteg látnivaló és gasztrohely tart egész évben nyitva. A mindig jelen lévő kiváló borászatokkal kiegészülve tartalmas időtöltés nyújtunk az egész régióban. Felgyorsult világunkban a csendes Balaton ebben az időszakban nagyszerű lehetőséget kínál kikapcsolódásra, aktív turizmusra, vitorlázásra, baráti beszélgetésre és koccintásra egy jó BalatonBor, esetleg pár korty pálinka társaságában – hangsúlyozta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője. Megjegyezte, a BalatonBort termelő borászatok számára a borturizmus hatalmas lehetőségeket tartogat, ugyanis az élményekkel egybekötött borfogyasztás nemcsak gazdagabb élményt nyújt, hanem a közvetlen értékesítést is nagy mértékben növeli. Dobosi Győző külön méltatta a Rizling Generációt.

Légli Ottó, a Borászok Borásza 2010 győztese arról beszélt, számára az igazi kérdés az, hogy a mindenki által csodás és kiváló adottságúnak tartott Balatont mikor lehet feltenni a világ bortérképére is. – Bízom benne, hogy a Balaton Bor Bár segít ebben a munkában. A mi értékünk a sokszínűség – mondta Légli Ottó.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!