Vadászat

2 órája

Trófeaszemle: Nyolc és fél kilós a rekordagancs, de most a nulla jelenti a sikert (képgaléria, videó)

Pontosan 8,51 kilogrammos volt a legsúlyosabb agancs a szerdai alsóperei mustrán. Ám ennél nagyobb eredménynek tartja a trófeaszemle szervezője, a Veszprémi Erdőgazdaság a nullát, azt, hogy ennyi mínuszpontos volt ezúttal az elejtett gímszarvasbikák között a minőségi bírálatnál.

Rimányi Zita

A vadászok ünnepe, egyben szakmai eszmecseréje is a trófeaszemle, a vadászat eredményei pedig a vadállomány állapotáról is információkkal szolgálnak. A Bakonyban elejtett gímszarvasok száma szintén beszédes, az agancsokban pedig nemcsak szakértői szemmel lehet gyönyörködni.

Trófeaszemle Alsóperén – A vadászok ünnepe, egyben szakmai eszmecseréje is az ilyen mustra
Trófeaszemle Alsóperén – A vadászok ünnepe, egyben szakmai eszmecseréje is az ilyen mustra 
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Alsóperén Ugron Ákos Gábor, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Verga vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt mintegy egy hónapban 25 ezer hektáros területükön csaknem kétszáz bikát ejtettek el, ezek közül a mustrán mintegy nyolcvan trófeáját állították ki. Vadászvendéget száznegyvenet kísértek szakembereik a vadászszezonban. Arról szintén beszélt, hogy nem volt mínuszpontos a terítékre került gímszarvasok között, ez mutatja kollégái felkészültségét.

Az alsóperei mustrán mintegy nyolcvan trófeát állították ki, főleg gímszarvasok agancsait lehetett megcsodálni
Az alsóperei mustrán mintegy nyolcvan trófeát állították ki, főleg gímszarvasok agancsait lehetett megcsodálni
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Arról szintén szó esett az eseményen, hogy a kiállított trófeák nemcsak az elmúlt egy hónap gondos munkájának köszönhetőek, hanem az előző évek állományszabályozásának is.

Trófeaszemle – Az agancsok és a vadlétszám témája is terítékre került

A vadlétszám problémáját szakmai berkekben sem lehet elhallgatni, az messze került a kívánatostól, nem harmonizál az erdőterületek nagyságával. Beszédes adat, hogy gímszarvast hazánkban tavaly 88.500-at ejtettek el, míg tíz évvel ezelőtt 53 ezret. Vármegyénkben hasonló növekedést mutatnak a számok, a tavaly terítékre kerültek száma elérte a tízezret, míg tíz esztendeje ennek a mennyiségnek a felét csak kicsit haladta meg. 
Az agrártárca számos jogszabállyal is segíti a helyzet megoldását és azt ösztönzi, hogy korábban terítékre kerüljenek a gyenge fiatal bikák, mert túlságosan sok van belőlük.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában