Geológia

3 órája

Félszáz vulkán őrzi a Balatont: erről mesélnek az ikonikus Tanúhegyek

A tapolcai Ózsinagógában megkezdődött az őszi programsorozat. Az első előadáson Szászi József beszélt arról, hogy miről tanúskodnak a Balaton-felvidék tanúhegyei.

Tóth B. Zsuzsa

A tanúhegyeket bemutató előadásra érkezőket Neszler Imre köszöntötte. A házigazda beszélt arról, hogy az általa vezetett Tapolcai Értékmegőrző Egyesület tervei között szerepel többek között geotúrák, geotanösvények létrehozása. 

Tanúhegyeink közül a Badacsony is csupán egyszer tört ki 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

Tanúhegyekkel jól áll a vidékünk

– Magam is elvégeztem a túravezetői tanfolyamot, oktatóimmal egyeztetünk arról, hogy Tapolcán is létrehozhatnánk egy tanösvényt, amelynek költségeihez az egyesület hozzájárul – mondta Neszler Imre.
Hangodi László történész laudációjában elmondta, hogy Szászi József székesfehérvári gimnáziumi tanár, tudós, kutató, geológus hozzá hasonlóan szívügyének tekinti a Nyugat-balatoni térséget. Szigligeten született, a tapolcai gimnáziumban tanult.

Az előadó beszélt többek között arról, hogy miről tanúskodnak a tanúhegyek, szólt a Tapolcai-medence vulkánjainak keletkezéséről. Elemezte a környék, például Szigliget, Tapolca, Csobánc, a Tóti-hegy, a Balaton földrajzi neveit, azok eredetéről is szót ejtve.   

Több mint ötven vulkánunk van

Szászi Józseftől elhangzott, a Bakony és a Balaton-felvidék környékén több mint ötven vulkán található. A Gulács és a Tóti-hegy is mindössze egy alkalommal tört ki, a Badacsony és a Szent György-hegy pedig szintén egyszer tört ki ugyan, de több ciklusban. Az előadó részletesen beszélt a vulkánok kialakulásáról, működéséről, bemutatta a különféle vulkáni kőzeteket, a bazaltot, az andezitet, a riolitot. 
A Pannon beltenger és kialakulása idejétől kezdve szólt a Tapolcai-medence kialakulásáról, az ahhoz kapcsolódó vulkáni tevékenységről, valamint a tanúhegyek kialakulásáról. Emellett a hallgatóság figyelmébe ajánlotta például a balatonedericsi Csodabogyós barlang látogatását.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában