Füst

2 órája

Már a teraszokon sem engednék a dohányzást

Egy új európai uniós szabálytervezet szerint még jobban korlátoznák a szabad dohányzóhelyek számát. A javaslat értelmében nem lehetne rágyújtani játszótereken, szórakozóhelyek teraszán, de még az állatkertekben sem. A felvetéssel kapcsolatban több vendéglátóhely üzemeltetőjét, strandokat és az állatkertet is megkerestük.

Veol.hu

– Nem látom értelmét a dohányzás további szigorításának, mivel a legtöbb fiatal otthoni példát követ – kezdte Szász Andrea, a veszprémi Gesztenyés Sörkert ügyvezetője. – Ahol a közvetlen környezetben dohányoznak, ott előbb kipróbálják a cigarettát, mint a nem dohányzó környezetben felnövők. A szabad dohányzóhelyek számának csökkentésével nem lesz kevesebb azon ifjak száma, akik kipróbálják, esetlegesen rá is szoknának a cigizésre – vélekedett az ügyvezető.

Szász Andrea szerint otthoni példákat követnek a fiatalok dohányzás terén
Fotó: Titzl Vivien

Hozzátette, hogyha mégis bevezetik az új szabályt a szórakozóhelyeken, meg fogják tudni oldani a helyzetet. Állítja, hogy a fiatalokkal nagyon könnyű megbeszélni és megoldani a felmerülő helyzeteket. Igaz, lázadó korban vannak, de egyszerűen mindent meg lehet velük oldani, elfogadják a változásokat.

– Ha éttermet vezetnék, örülnék ennek, mivel sok embert zavar, amikor a mellette lévő asztalnál dohányoznak. Azonban úgy gondolom, felesleges a szórakozóhelyekre ilyen szabályokat behozni, mivel ide kikapcsolódni járnak a már 18. életévüket betöltött fiatalok. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha ezt bevezetik, akkor mindenki a vendéglátóegység előtt gyújtana rá, és szemetelne is – fűzte hozzá az ügyvezető. Szász Andrea elmondta, hogy a játszótereken és az állatkertekben is jogosnak tartaná a korlátozást, hiszen ott gyermekekkel vannak a hozzátartozók, és egyik szülő sem örül, ha dohányfüstben úszó helyen kell játszania a gyermekének.

Megkeresésünkre Molnár Katalin, az alsóörsi strand vezetője kiemelte, játszótereken eddig sem lehetett ötméteres körzetben dohányozni. Az egész strandon kijelöltek helyeket arra, hogy ezt hol lehet megtenni, és ezt a nyári szezonban hangosbemondón is gyakran elmondják. Molnár Katalin utalt rá, sajnos a tiltótáblák ellenére nem mindig veszik figyelembe néhányan azt, hogy hol lehet dohányozni. Kirchner Lászlótól, az alsóörsi Laroba Hotel egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy a teraszt dohányzás tekintetében kettéválasztották, az egyik részén tettek az asztalokra hamutartókat, a másikon nem. Ha szükséges, természetesen a teljes teraszon megszüntetik a dohányzást, és máshol jelölnek ki erre alkalmas helyet. Huszár Zoltán polgármester azt mondta, hogy Örvényesen, a Huszár Vendéglőnél a terasz előtt jelöltek ki dohányzási lehetőséget. Böjte Éva, a sümegi Hotel Kapitány igazgatója közölte, a szállodában nem lehet dohányozni, így a szobák teraszain sem, erre az étterem teraszain, külön kijelölt helyen van lehetőség. A medencék közelében eddig sem lehetett dohányozni.

Vajcs Gábor, a zirci Patkó Vendéglő és Pizzéria tulajdonosa azt mondta, nem örülne, ha megtiltanák az éttermek teraszain is a dohányzást. – A vendégek fele dohányzik, beülnek a teraszra esténként, ott boroznak, beszélgetnek és rágyújtanak közben. Ha ezt nem tehetnék meg, akkor majd nem jönnek be egy kávéra, nem maradnak ott egy italra, egy ebédre, egy vacsorára. Biztosan bevételkiesést jelentene ez a vendéglátóknak, de ehhez is hozzászoknánk, mint a korábbi változásokhoz. Nálunk jelenleg is úgy van, hogy a terasz egyik felén lehet dohányozni, a másikon nem. Így alakítottuk ki a rendet és így nem zavarja a nem dohányzókat a füst. Én sem dohányzom, de az ismerőseim közül többen, és az ő szokásaikat, igényeiket is megértem – mondta Vajcs Gábor.

– A Veszprémi Állatkertben nagy figyelmet fordítunk a szabadidő kulturált és zavartalan eltöltésére, így többek között egy évtizede bevezettük az úgynevezett dohányzópontokat, ahol a dohányosok más látogatók, különösen gyerekek zavarása nélkül hódolhatnak a szokásuknak – mondta Bogdán Dorina, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark szóvivője lapunknak. – Látogatóink hamar megszokták és elfogadták a dohányzással kapcsolatos előírást, így anélkül, hogy egymásnak kellemetlenséget okoznának, a nem dohányosok és dohányosok egyaránt el tudnak tölteni egy önfeledten kellemes napot az állatkertben – fűzte hozzá.

Molnár Katalin, az alsóörsi strand vezetője a dohányzást tiltó egyik táblánál
Fotó: Kovács Erika/Napló

A tapolcai városi strandon a bejárat mellett van dohányzásra kijelölt hely, erre jól láthatóan felhívják a figyelmet – tudtuk meg Gáspár Andrástól. A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy többnyire betartják a szabályt a vendégek, de ha mégsem, akkor figyelmeztetik őket arra a dolgozók. Őrséget nem tudnak állítani ilyen célra – tette hozzá az ügyvezető.

Az ajkai strandon két kijelölt helyen lehet dohányozni. A szabadtéri fürdőt is üzemeltető Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője, Geri Gyula egyetért a javaslattal a nem dohányzó emberek egészségének védelme érdekében. Elmondta, a döntés meghozatalánál a személyiségi jogi kérdéseket is figyelembe kell venni, így azt is, hogy mennyire lehet megtiltani a dohányosnak, hogy szabad területen ne gyújtson rá. Hozzátette, a legfontosabb természetesen az egészség védelme.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában