Művészet

2024.09.04. 16:00

Kőfestéssel szerez örömet idegeneknek

A tapolcai Szőrös Melinda évek óta szeretett volna valami kreatív tevékenységbe fogni, a kőfestéssel és a kavicsok szándékos elvesztése kapcsán az örömszerzéssel mostanra megvalósult az álma.

Tóth B. Zsuzsa

Melinda, a tapolcai kőfestő most gyesen van kisebbik gyermekével és van annyi ideje, hogy kiteljesedjen az alkotásban. Ráadásul párja, Juhász Krisztián támogatja, segít az ötletelésben, rajzolásban. 

Kőfestés és örömszerzés

-    Együtt találtuk ki a kavicsokkal való foglalkozást, Krisztián még festi is a köveket – mondja Melinda, mutatva egy mandalával díszített követ. Melinda egyhónapja indított a témában csoportot a közösségi oldalon, ahol mostanra több, mint ezeregyszázas a követő tábora. Nem csoda, hiszen a kőfestés egyre népszerűbb kreatív tevékenység. Lapunkban adtunk már hírt kiállításon részt vevő, megyénkben élő kőfestőről, kövekkel dolgozó alkotóról is. 
-    Kövess, Tapolca! Kövezz velem! a szlogenünk. Az egész úgy kezdődött, hogy Krisztián három éve talált egy festett követ, én egy évvel ezelőtt egy újabbat. Így már nyilvánvaló volt, hogy mi is készítünk ilyet, magunk és mások örömére. Örömmel rajzoljuk, festjük és boldogok vagyunk, ha a megtalálójától visszajelzést kapunk. Reméljük, annak is szerzünk egy szép élményt, ki rálel valamelyik közterületen. A kövekre, vagy azok mellé kis cédulára ráírjuk, hogy ki készítette és hogy örülnénk, ha visszajelzést kapnánk a megtalálótól. Sok esetben kapunk is, akár fotóval, szelfivel. Előfordul, hogy valaki talizmánként tekint a megtalált festett kőre, sőt, arra is volt példa, hogy a követ éppen olyan személy találta meg, akinek szüksége volt rá. Például egy gyászoló hölgy lelt rá múltkor egy szentképet ábrázoló kőre – mondja Melinda, aki a közelmúltban találkozóra hívta a tapolcai és környékbeli kőfestőket a város Déli városkapujánál. 

Szőrös Melinda a tapolcai kőfestő szeretné, ha egyre többen helyeznének el festett köveket a Déli városkapunál
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

 Melinda és Krisztián rendbe tette a területet, és ott több, általuk festett követ elhelyeztek azzal a céllal, hogy mások gyönyörködjenek azokban és kedvet kapjanak az alkotáshoz. Az önköltséges piknik olyan jól sikerült, hogy már a helyszínen sokan kezdtek köveket festeni, rajzolni. Melinda és kőfestő barátai szeretnék, ha az itt elhelyezett kövek csak gyarapodnának, míg másokat ajándékba készítenek és a város, környék több pontján helyeznek el, ahol megtalálhatják a járókelők. 

Pikniket szerveztek önerőből

–  A pikniken közel százötven vándorkövet készítettünk, azok feléről már kaptunk visszajelzést, megtalálták őket. Az időjárásnak ellenálló akrilfestékkel, vagy tollal dolgozunk, majd lakkozzuk a rajzot. Az egyszerű figuráktól, feliratoktól, üzenetektől kezdve a kis tájképekig bármi kerülhet egy nagyobb, lapos kavicsra, kőre. A vándorkövek még külföldre is eljutnak, sokan a nyaralásuk során magukkal vitték a köveinket, vándoroltatják őket. Így elvihetik Tapolca hírét a nevezetességeket ábrázoló kövekkel – mondja joggal büszkén Melinda, aki már szervezi a következő kavicsfestő pikniket az egyik támogató, a közeli kávézó udvarára. Szeretne foglalkozásokat is tartani gyerekeknek, van rá igény. Közben ajándék köveket is készít a vendéglátásban, kereskedelemben dolgozóknak, hogy nekik szintén örömet szerezzen. Ez sikerül is sok esetben, így elmondható, hogy az örömszerzés minden esetben oda-vissza működik, miközben a kavicsok gazdát cserélnek. E sorok írója részére ugyancsak készített személyre szóló ajándék követ a közösségi oldalon végzett némi kutatást követően. 

Egy különleges cipő ihlette a személyre szóló ajándékkövet 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában