100 évvel ezelőtt indult az altisztképzés

2024.09.16. 07:00

Időszaki kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

A Laczkó Dezső Múzeumban szeptember 13-án nyílt meg a Jutas 100 emlékév keretén belül egy időszaki kiállítás.

Juhász-Léhi István

1924-ben, 100 évvel ezelőtt indította el az altisztképzést az akkori Honvédelmi Minisztérium a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézetben. A végül Kinizsi Pál nevét viselő intézmény egészen Magyarország szovjet megszállásáig működött a Veszprém-közeli Jutaspusztán.

A kiállítás azontúl, hogy emléket állít a hazához és katonaesküjükhöz hű altisztek előtt, felhívja a látogatók figyelmét az altiszti hivatás szépségére, kihívásaira. Bemutatja azt a feltétlen odaadást, tettrekészséget és ezeknek alapot adó katonaerkölcsöket, melyet az altisztképzés során a magyar honvédek elsajátítottak és aztán tovább tudtak adni a legénységi állománynak, ezzel példát mutatva katonák és civilek számára egyaránt.

A pénteki megnyitón részt vett Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója is.

A tárlat december 1-ig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában