Csigó Art Fest 2024

2024.07.27. 21:00

Szívhangok marimbára és vonósokra

A Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozatában legutóbb Egyedi hangzások címmel Schlanger Tamás és a Sonus Cordis Kvartett adott koncertet a gyulakeszi Csigó Malomban.

Tóth B. Zsuzsa

A telt házas közönséget köszöntve Bartunek Katalin, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy a különleges koncerten nem mindennapi formációt hallhatnak az érdeklődők. Schlanger Tamás ütőhangszeres művész és a Csigó Malomba már nem először visszatérő Krulik Eszter ezúttal zenekara, a Sonus Cordis Kvartett tagjaival adott fergeteges koncertet. Az előadók többek között Bach és Debussy több művét, valamint Andi Akiho darabjait mutatták be nagy sikerrel a háromméteres, indonéz rózsafa lapokból készült marimbán és vonós hangszereken. 

Az előadók többek között Bach és Debussy több művét, valamint Andi Akiho darabjait mutatták be
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az estet Dario Castello velencei kora barokk zeneszerző darabjával nyitották. Olivier Messianen, a 20. század elején élt, ornitológiával is foglalkozó szerző különleges, eredetileg szólózongorára komponált, madárhangokat is utánzó dallamai különleges élményt nyújtottak. A darabot Schlanger Tamás írta át vonós trióra és marimbára, amint Debussy Passepied című darabját ugyancsak. Mivel azonban annak hangterjedelme meglehetősen nagy, emiatt nem fért rá a marimbára. Így Schlanger Tamás egy alumíniumcsövekből összeállított kiegészítő hangszert készített hozzá, amelyen a magas hangokat játszotta. 
A koncert második felében Andi Akiho kortárs amerikai zeneszerző eredetileg marimbára és vonósnégyesre írt szvitjének három tételét hallhatta a szerencsés közönség. Amint az kiderült, az ütőhangszeres szerző a hangszerek nem csak a hagyományos módon való megszólaltatásához is ért. A marimba rezonátorcsöveit is előszeretettel használja a verővel, szép zengést adva a hangszernek. Magát a verőt pedig sok esetben fej nélkül használja, különleges hangot adva így. A vonósok pedig a vonót a húrokra szorítva adtak megosztó hangot, ritmikus egyvelegeket. A vonós hangszereken használt különleges effektek között a művészek csapkodtak a húrokon, valamint ütőgardonhoz hasonlóan, a húrt felfelé húzva csattanó hangot adva is játszottak a szerzők darabjait bemutatva. 

A darab bemutatása az előadóknak és a közönségnek egyaránt nagy kihívást jelentett, azonban kétségtelenül emlékezetes marad.

 A koncert ráadás darabjában Ligeti György Musica ricercata című szólózongorára írt ciklusának egyik tételét adták elő a művészek Schlanger Tamás átiratában. Az esten Krulik Eszter és Lachegyi Róza hegedűn játszott, Matuska Flóra csellózott, Szűcs Boglárka brácsázott. A szalonprogramban borkóstolót tartottak a Szörényi pincészet kínálatából, az est kötetlen beszélgetéssel, dedikálással zárult.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában