Közeleg a sakkolimpia

2024.09.08. 15:09

Gaál Zsóka szakmailag és fizikálisan is sokat erősödött

Különleges élményként tekint a hazai rendezésű sakkolimpiára Gaál Zsóka, a 17 éves ajkai kiválóság a legjobbak közt méretettheti meg magát.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka Hoang Thanh Trang, Lázárné Vajda Szidónia, Papp Petra és Terbe Julianna társaságában a női A csapatban szerepel majd a budapesti sakkolimpián. A sportág legnagyobb szabású eseménye kedden rajtol a nyitóünnepséggel, az első fordulót szerdán rendezik.

Az ajkai Gaál Zsóka a magyar női A csapatban szerepel a hazai sakkolimpián
Fotó: Gaál Zsóka/Facebook

A Sentimento Ajka BSK játékosa - akiről nemrég megírtuk, hogy a korosztályos világranglistán a második, az európain pedig az első helyet foglalja el – természetesen nagyon várja már a rangos megmérettetést.

- Hogy telt eddig a 2024-es esztendő? – kérdeztük Gaál Zsókát. 

- Sikeres volt az évem, úgy érzem, szakmailag és fizikálisan is sokat erősödtem. Több hazai és nemzetközi versenyen vettem részt. Sikerült az eddigi legmagasabb élőpontszámomat megdöntenem. Megszereztem a második női nagymesteri normámat és az első férfi nemzetközi mesteri normámat is. Júliusban felnőtt női magyar rapid bajnok lettem.

- Az év fő eseménye a sakkolimpia, biztosan különleges felkészülést igényel.

- Igen, több edzőtáborban is részt vettem. Ezek az alkalmak, úgy érzem, hasznosak voltak, nem mellesleg remek hangulatban zajlottak. Jelenleg napjaim aktív pihenéssel telnek, zenehallgatással, sportolással, pihenéssel és olvasással. Az olimpia előtt már csak néhány órát sakkozom naponta.

- Milyen eredményt vár magától és a csapattól?

- Csapattársaim igazán kiváló, rutinos játékosok. Nagyon bizakodó és optimista vagyok a végeredményt illetően.

- Nyilván nem lehet félretenni azt sem, hogy világszintű az érdeklődés, és rivaldafényben kell jól teljesíteni. Milyen érzés egy ilyen nagyszabású eseményen részt venni?

- Két évvel ezelőtt, az indiai sakkolimpián már volt szerencsém megtapasztalni ezt az érzést. Fantasztikus dolog képviselni Magyarországot, Veszprém vármegyét és szülővárosomat, Ajkát. A hazai rendezésű sakkolimpia pedig egy igazán különleges esemény lesz. Úgy gondolom, a magyar játékosok számára mindenképpen pluszmotivációt fog jelenteni.

Magyarország három-három férfi- és női csapattal képviselteti magát az idei sakkolimpián, amelyen természetesen a sportág legnagyobb sztárjai ülnek asztalokhoz. A verseny szeptember 23-ig tart.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!