Telt ház várta a zeneszerzőt

2024.07.21. 11:00

Dés László Visszatekintő címmel adott koncertet

A Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozata keretében legutóbb Dés László szerzői estjét tartották a gyulakeszi Csigó Malomban. A Visszatekintő című esten telt ház várta a zeneszerzőt.

Tóth B. Zsuzsa

A Kossuth-, Liszt Ferenc-, Prima Primissima-díjas zeneszerző, előadóművész a korábbi évekhez hasonlóan saját szerzeményei születésével kapcsolatos történeteket, kulisszatitkokat is megosztott a Visszatekintő című koncerten jelen lévőkkel, saját előadásával illusztrálva azokat. Nem titkolta azt sem, hogy örömmel tért vissza immár harmadszor a koncerthelyszínre.

Dés László Visszatekintő címmel adott koncertet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ízelítőt adott azon szerzeményeiből, amelyekkel a hazai zenei élet rendkívül széles palettáján találkozhattunk az elmúlt évtizedekben a komolyzenétől a filmzenén keresztül a jazzformációkon át a színpadi művekig.

A Csigó Malomban megrendezett est zenei házigazdája Veisz Gábor, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt, aki néhány kérdést feltett az előadónak. Így az esten kiderült, hogy Dés László eleve a dzsesszzenészi pályára készült.

Mindig dzsesszzenész akart lenni

–   Amióta megfogott a műfaj, elkezdtem klarinéton, majd szaxofonon tanulni, hogy dzsesszzenész legyek. Az lettem, az is vagyok. Időközben filmzenék írására is felkértek, szerencsém volt ezzel. Sokszor szerzek zenét Nemes István szövegére, akivel később szoros alkotótársi kapcsolatba kerültem, és aki szerintem az ország legjobb dalszövegírója. Ő írta többek között a Valahol Európában című musicalt is. Alig ismerik, pedig csodálatos szövegeket ír. Rajta kívül többek között Geszti Péterrel és Müller Péter Sziámival mint dalszövegíróval is dolgozom – mondta a szerző, aki magát sok műfajú előadónak vallotta. Beszélt arról, hogy legalább negyven filmzenét írt, és ennyi lemeze jelent meg. Például Makk Károly Egymásra nézve című filmje zenéjét is ő írta. Közben tanulta a színház műfaját, sok kísérőzenét írt színdarabokhoz, de melléktevékenységként játszott többek között az LGT-ben is tíz éven át, valamint más zenekarokban. Írt lemezt Udvaros Dorottyának, de a fő vonal mindig a dzsessz volt. Bár dalai többségét zenei kísérettel írta, egy ideje szólóban is fellép. Amióta ugyanis egy szabadtéri szigligeti koncertje a rossz idő miatt meghiúsult, és szánalomból családtagjainak és barátainak egy szál zongorán eljátszotta a koncert anyagát, saját maga is el meri már hinni, hogy képes egyedül is fellépni.

Több szövegíróval is dolgozik

A Csigó Malomban a Vigyázz rám című Nemes István-dallal indította az estet, majd később a szerzőtől az Évek óta című dal is elhangzott. Geszti Péter Akarsz-e? című dalát követően nem maradhatott ki a sorból egy új szerzemény, a Legyél csak az enyém, amelyet szintén Gesztivel írtak, feleségüknek. Parti Nagy Lajos Szentimentje után a lendületes Bereményi-dalt, a Hosszú menetet énekelte, Bródy Jánostól a Hova tűnt az a szerelem? hangzott el, de Müller Péter Sziámi sorai is előtérbe kerültek. Somló Tamás emlékére szólt az Olyan szépek voltunk együtt, amely minden koncerten elhangzik, Dés vallotta, hogy neki adja elő. Az izgalmas játéknak bizonyuló duettek sorából Bereményi 35 perc című dalát választotta, Koltay Sose halunk meg című filmjének főcímdalával ugyancsak meglepte a közönséget, és a Legyen úgy után a Pál utcai fiúk című zenés darabból a Mi vagyunk a grunddal zárta az estet.

A koncertet követően a szalonprogram keretében borkóstolót tartottak a Káli Kövek Borászat kínálatából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában