Közösségi tapasztalatcsere

2019.01.24. 07:00

Veszprém volt az országos műhelymunka-sorozat első állomása

Az Agórában szervezték meg a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás elnevezésű, a közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló országos szakmai műhelymunka-sorozat programnyitó rendezvényét szerdán.

Leitner Vera

Brányi Mária a már meglévő szervezetek erősítését hangsúlyozta

Fotó: Penovác Károly/Napló

A bruttó hárommilliárd forintos forrásból megvalósuló Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás elnevezésű, hároméves projekt a helyi közösségek megerősítését, a társadalmi aktivitás növelését támogatja. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködése révén megvalósuló kiemelt projekt egyik programeleme a közösségek megismerkedésére, tapasztalatcseréjére irányuló országos szakmai műhelymunka-sorozat, melynek első állomásául Veszprém szolgált. Május végéig valamennyi megyében hasonló egynapos műhelymunkát szerveznek.

Brányi Mária a már meglévő szervezetek erősítését hangsúlyozta Fotó: Penovác Károly/Napló

– Fontos számunkra a kis közösségeket, helyi kapcsolatokat erősítő valamennyi rendezvény, melynek révén a személyes kapcsolatoknak, helyi közösségeknek, a civilségnek egyre nagyobb teret tudunk biztosítani – mondta el a programnyitó rendezvényen Brányi Mária alpolgármester, aki kiemelte: Veszprémben 700–800 civil közösség működik, így a megyeszékely közösségeinek megerősítése esetén nem feltétlenül új közösségek létrehozása, hanem a meglévők megerősítése, tevékenységi körük szélesítése a cél.

Arapovics Mária, a Cselekvő közösségek szakmai vezetője rámutatott, hogy a közösségfejlesztés a társas részvételhez ad bátorítást, a felmerülő ügyekre, szükségletekre közösségi megoldásokat alkalmaz. A megyékben tevékenykedő közösségek diverzitása önmagában nagy érték, e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat.

A műhelynapon a résztvevők megismerhették az Agóra, a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete és a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szerteágazó tevékenységét, azt, hogy mit tesznek Jásd közösségei a falusi turizmus fellendítéséért, megtudhatták, hogyan támogatja a Magocskák Alapítvány a családokat, miként valósít meg vidékfejlesztést a Lábdi Piacot létrehozó közösség, illetve hogyan szerveződtek közösségekbe Veszprém megye fiataljai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában