Világnap

2 órája

Újraélesztés: a szakszerű beavatkozás életet menthet

Az újraélesztés világnapja alkalmából az Országos Mentőszolgálat szervezésében a veszprémi Hangvillában is bemutatót tartottak. A szakszerű újraélesztés életet menthet!

Kovács Erika

- Az újraélesztés alkalmazására bármikor szükség lehet, fogalmazott Nátrán Albin, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezetének Veszprém vármegyei vezető mentőtisztje. Hozzátette, a gyors segítség életet menthet!  

Újraélesztés életet menthet!
Az újraélesztés életet menthet!
Fotó: szervezők

Azt, hogy mit kell tenni az újraélesztésnél, az egész vármegyéből érkezett mentődolgozók gyakorlóbabákon mutatták meg. Kiemelték, addig kell végezni a mellkaskompressziót és a belégzést, amíg a szakszerű segítség megérkezik. Elhangzott, országosan évente 6000 újraélesztést végeznek. 

Az újraélesztés világnapja

Az újraélesztés világnapja alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy adott esetben a laikusok is meg tudják menteni mások életét. Utaltak egy felmérésre, amelyben arra voltak kíváncsiak, tudjuk-e az emberek, mi a teendő, ha újra kell élesztenünk valakit. A kérdőív 12 kérdésen keresztül vezette végig a kitöltőt az újraélesztésen, kezdve attól, hogy valaki rátalál egy eszméletlen személyre. Emellett kitértek a mentő hívására és a mellkaskompresszió helyes végzésére, egészen a mentők kiérkezéséig. A kutatás eredményei biztatóak, évről évre fejlődik az újraélesztési tudás és hajlandóság.

Ugyanakkor még mindig vannak tévhitek, ilyen például, hogy a sérültet kényelmes helyzetbe kell helyezni. - Ne tegyük ezt, hanem hanyatt fekvő helyzetben, kemény talajon legyen a beteg, így pumpáljuk a mellkasát! – javasolták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában