Csaknem két tonna

2 órája

Nekünk őszi játék, nekik bevétel is – Mini tagiskola vadgesztenyegyűjtő akciója (videó)

Egy gesztenye, meg még egy, meg még egy és így tovább egészen csaknem két tonnáig – az olaszfalui iskola diákjai a szüleikkel és a tanítóikkal együtt több zsáknyit összegyűjtöttek, még nagyobb lelkesedéssel valósították meg akciójukat, mint a múlt évben. Vadgesztenye ezerszám van most az iskolaudvaron, ahova ennek révén tavaszra egy homokozó kerülhet.

Rimányi Zita

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Villax Ferdinánd Tagiskolája Olaszfaluban van. Egy egészen kicsi tagiskola, csak alsósok járnak ide, jelenleg 32-en. A szülői munkaközösség a gyerekekkel, a tanítókkal összefogva mégis egy jelentős akciót valósított meg, amit már másodszor szervezett meg. Tavaly 1470 kilogramm, ezúttal 1805 kilogramm vadgesztenye került zsákokba a gyűjtés révén. Azaz a másfél tonnától csaknem a kettőig jutottak. Ezt a mennyiséget átveszik az intézménytől és bevételt kap érte a szülői munkaközösség, ugyanis több gyógyszer, gyógyhatású krém összetevője a vadgesztenyében lévő hatóanyag.

Vadgesztenye gyűjtése – Sok kicsi sokra megy gesztenyéből is; a diákok, a szüleik, a pedagógusok is többet összeszedtek
Vadgesztenye gyűjtése – Sok kicsi sokra megy gesztenyéből is; a diákok, a szüleik, a pedagógusok is többet összeszedtek 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A szép teljesítményhez a helyi gazdák krumplinak való zsákokkal járultak hozzá és páran olyanok is szedték a gesztenyét a Villaxnak, akik nem kötődnek az iskolához, csak Olaszfaluhoz. Így több mint harminc család gyűjtötte a vadgesztenyét az elmúlt hetekben a Bakonyban. Örömmel. Ismerjük be, ez kicsiknek, nagyoknak is jó szórakozás, csak a legtöbben a lakásukat díszítik vele vagy barkácsoláshoz használják. Az iskolai akció összekötötte a kellemest a hasznossal – ahogy mondani szokták –, mert a természetben kikapcsolódók jótékony célt támogattak.

Vadgesztenye gyűjtése – hagyománnyá válhat

– Ahogy nőnek a fiaim, egyre több saját, régi iskolai emlékem jut eszembe. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a mostani diákok a gesztenyegyűjtést idézhetnék majd fel nosztalgiával – mondta el Pálmai Judit a szülői munkaközösség tagja. Közben azt is megtanulják az iskolások, hogy a természetre miért érdemes vigyázni, mennyi értékes ajándéka van – ezt Hontai Hajnalka tagintézményvezető tette hozzá. S a Villax akciója példa a kisközösség összefogására. A szervezői szeretnék, ha Olaszfaluban a gesztenyegyűjtés hagyománnyá válna és akár kibővülhet az elkövetkező esztendőkben ez a kezdeményezés, többen csatlakozhatnak hozzá helyiek.

Hontai Hajnalka, az olaszfalui iskola vezetője és Pálmai Judit, a szülői munkaközösség tagja
Hontai Hajnalka, az olaszfalui iskola vezetője és Pálmai Judit, a szülői munkaközösség tagja
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tavaly a vadgesztenye révén szerzett bevételt a diákok közös programjaira költötték a tagiskolában, ezúttal egy homokozó létrehozása a terv, amit valószínűleg az önkormányzat is támogat majd. Szeretnének ugyanis egy ilyen játszóhelyet a gyerekek, a pedagógusok pedig az oktatás során is felhasználhatnák, például amikor a táj domborzati elemeiről tanulnak a nebulók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában