Csillagászat

2 órája

A Bakonyból is látszik a fényes üstökös, a várkisasszony lefotózta

Kisgyerekeivel sötétedésig várakozott a cseszneki vár falai között Kolozsvári Katalin, hogy le tudja fotózni a Tsuchinshan-Atlas üstököst. Ő egyébként a Bakony őrének nevezett erődítmény egyik várkisasszonya, korábban elnyerte ezt a címet, és a vár alatti faluban a Pitypalatty fürjes porta gazdaasszonya.

Rimányi Zita

„A sarki fények után idén újabb ritka látványosságban gyönyörködhetünk az októberi égen. A Tsuchinshan-Atlas üstökös a nyugati égbolt ékköve lesz a következő hetekben, amelyet a Pannon Csillagdában is igyekszünk távcsővégre kapni látogatóinkkal, de sötét, fényszennyezettségtől távoli helyeken akár szabad szemmel is megpillantható lehet az éles szeműeknek" – olvasható a csillagda oldalán. Esti programjai legelején – amennyiben az időjárás is kegyes lesz hozzánk – megcsodálható lesz az égi vándor.

Korábbi cikkünkben mi is írtunk arról, hogy októberrel megérkezett az igazi ősz, az éjszakák rohamosan hosszabbodnak, égi látnivaló akad bőven. A legfőbb kérdés: mennyire lesz fényes a hozzánk közeledő C/2023 A3, a Tsuchinshan–Atlas üstökös? Eléggé, most már tudjuk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában