Csapdákat helyeztek ki

2 órája

Engedély nélkül gyűjtötték a lepkéket

Engedély nélküli lepkegyűjtőket füleltek le a természetvédelmi őrök a csopaki Öreg-hegyen a napokban. A természetkárosítók a lepkéket csapdába csalták.

Keszey Ágnes

Sötét őszibagoly (Scotochrosta pulla)

Fotó: Fotó: Mészáros András/BfNPI

Múlt vasárnap késő este kapott jelzést a természetvédelmi őrszolgálat, hogy a Balatonfüredi-erdő Természetvédelmi Terület részét képező csopaki Öreg-hegyen cseh feliratú kloroformos vödörcsapdákat helyeztek ki ismeretlenek. A területen élő lepkéket ejtették foglyul.

A vödörcsapdában gyűjtötték a lepkéket
A vödörcsapdában gyűjtötték a lepkéket
Fotó: Mészáros András természetvédelmi őrkerület-vezető/BfNPI

A lepkéket gyűjteményükbe akarták tenni

Az őrszolgálat munkatársai még napfelkelte előtt a helyszínre mentek, a csapdákat végigjárták és dokumentálták tartalmukat is, majd elrejtőztek a helyszín közelében. Az elkövetők kisvártatva megjelentek egy cseh rendszámú személygépjárművel.

Természetesen először „csak túrázni megyünk” szöveggel próbálták elterelni magukról a gyanút, majd ezután beismerték, hogy a csapdákat ők helyezték ki gyűjtési szándékkal. Engedéllyel természetesen nem rendelkeztek. A cseh állampolgárságú fiatalemberek együttműködők voltak, így az adataik felvétele és a gépkocsijuk átvizsgálása után a csapdákat egyesével összeszedték és tartalmukat az őrszolgálat munkatársai részére átadták. A 9 db vödörcsapdával összesen 31 lepkefaj több, mint 100 egyedét fogták meg, ebből egy védett faj a sötét őszibagoly (Scotochrosta pulla) 11 egyede került elő.

 Az elkövetőkkel szemben a Természetvédelmi Hatóság természetvédelmi szabálysértés miatt eljárást indít - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában