Ínyencség

2 órája

Őzlábgomba rántva: a tökéletes és olcsó hétvégi recept

Szezonja van a gombának és a gombás ételeknek is. A gomba sokféleképpen elkészíthető, sokan szeretik a belőle készült pörköltet is, mi most egy igazán tuti receptet mutatunk: őzlábgomba rántva.

Veol.hu

Az ínyencséget a Mindmegette gyűjteményéből hoztuk el olvasóinknak. Mielőtt hozzáfogunk az őzlábgomba elkészítésének, érdemes megfogadni a szakértő tanácsait: úgy kell óvatosan szedni, hogy kibillegtetjük a helyéről, aztán kiemeljük tönköstül, elválasztva a gombafonalaktól. Azért, hogy utóbbiak ne száradjanak ki, le kell takarnunk őket avarral. Az öregebb őzlábgombákat nem is érdemes leszedni, azok gyomorrontást okozhatnak. A hét centi kalapátmérő felettieket javasolt hazavinni.

tökéletes és olcsó hétvégi recept: őzlábgomba rántva
Tökéletes és olcsó hétvégi recept: őzlábgomba rántva
Fotó: Shutterstock-illusztráció

És ha már otthon vannak, készítsünk belőlük valami igazán finomat!

Őzlábgomba rántva

Hozzávalók:

  • 1 db őzlábgomba (nagy)
  • liszt
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítés:

  1. Az őzlábgomba tönkjét kicsavarjuk, majd a kalapot megtisztítjuk. Alaposan megmossuk, leszárítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. Ha egészben szeretjük, hagyhatjuk egészben is.
  2. A gombát megforgatjuk lisztben, majd a felvert és megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában.
  3. Bő, forró olajban megsütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk főtt rizzsel, rizibizivel, salátával, savanyúsággal is.

Aki más gombás finomságot is szívesen elkészítene, annak korábbi videónkat ajánljuk:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában