Választóvonal hazánk történetében

5 órája

Október 16.: időkapszula is került a földbe ezen a napon

A történelem folyamán ezen a napon több jelentős dolog történt. Október 16. választóvonal is volt Magyarország történetében.

Juhász-Léhi István

1918. október 16.: ezen a napon Lékai János tisztviselő – írja a wikipedia –, a Galilei Kör tagja pisztollyal merényletet kísérelt meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen. Hét évvel később, 1925-ben Kormányhatározatot hoznak a pengő bevezetéséről. 1944. október 16-án Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető átveszi a kormányhatalmat. 

október 16.
1978. október 16.: Karol Józef Wojtyłát pápává választják, II. János Pál néven
Forrás: szekesfehervar.hu

Pontosan két esztendővel később tíz háborús bűnösön, akiket Nürnbergben elítéltek (Wilhelm Frick, Alfred Jodl, Hans Frank, Ernst Kaltenbrunner, Wilhelm Keitel, Joachim von Ribbentrop, Alfred Rosenberg, Fritz Sauckel, Arthur Seyß-Inquart, Julius Streicher) végrehajtották a halálos ítéletet. Október 16., de már 1964: Kína felrobbantja első atombombáját, ezzel a világ ötödik nukleáris hatalmává válik. 

Tervezett kinyitási ideje: 6939. október 16.

1978-ban Karol Józef Wojtyłát pápává választják, II. János Pál néven. Sok minden más mellett érdekes 1964 is, amikor is a New York-i világkiállításon elássák a második Westinghouse időkapszulát, melynek tervezett kinyitási ideje 6939. Igen, 6939. De ez már egy másik történet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában