Várják az érdeklődőket

4 órája

Laczkó Dezső Múzeum: időszaki kiállítások és rendezvények 2024 őszén

Érdemes felfedezni az őszi programokat. A Laczkó Dezső Múzeum az utolsó nagy szabadtéri rendezvény után számos interaktív időszaki kiállítással, tárlatvezetéssel és múzeumpedagógiai foglalkozással várja az érdeklődőket. A múzeumnak három nagy rendezvénye van egy évben: a honvédelmi nap, a Múzeumok éjszakája, és a múlt hétvégén lezajlott középkori nap. Más mellett erről is beszélt a veolnak Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Juhász-Léhi István

– Jelenleg is áll két időszaki kiállításunk, a Jutas 100, amit a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hozott el hozzánk, ez november végéig megtekinthető. Ebben lesznek mind kurátori, mind pedig a mi kollégáink által vitt tárlatvezetések. Előre meghirdetettek, illetve várjuk a csoportok bejelentkezését – árulta el Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. – Emellett szintén áll a múzeum kiállításainak 120 éves történetét bemutató tárlat, ami elsősorban a fiatalokat, diákokat célozta meg. Egy nagyon élvezetes, lendületes, fiatalos kiállításról beszélünk, sok-sok tapogatnivalóval, összeraknivalóval, sőt a végén még a saját kiállítását is összerakhatja a látogató. Ebben is vannak tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások.

A Laczkó Dezső Múzeum múlt hétvégi Középkori napja idén is nagy siker volt
A Laczkó Dezső Múzeum múlt hétvégi Középkori napja idén is nagy siker volt
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A Laczkó Dezső Múzeum tematikus programjai

Hangsúlyozta, ide is várják az iskolai csoportok bejelentkezését, hogy egy kicsit belepillantsanak abba, mi zajlik egy múzeumban. Hogy lesz egy tárgyból – ami akár egy szemétre kerülő tárgy is lehet – múzeumi műtárgy. Ehhez kapcsolódóan lesznek workshopok is a múzeumban.

Kedden ugyanakkor megkezdődött múzeum szabadegyeteme is, amely minden hónap harmadik keddjén 16.30-kor kezdődik, s az állandó kiállításban szereplő történeteket bontják ki, emellett lesz konferencia is.

– Az ősz mindig egy kicsit a tudományosság felé fordulás időszaka is, október végén volt kolléganőnk, Palágyi Sylvia 80. születésnapja alkalmából rendezünk emlékkonferenciát, illetve idén is megszervezzük novemberben a várostörténeti konferenciát – sorolta Péterváry-Szanyi Brigitta.

Mindezek mellett a halottak napjára is készülnek. A Bakonyi Házban lesz megtekinthető egy alternatív berendezés, és ehhez majd tárlatvezetést is szolgáltatnak. Egy foglalkozást is bevezetnek, ahol múzeumpedagógusok várják bizonyos napokon a gyerekeket, és addig a szülők nyugodtan elmehetnek például bevásárolni. Ezalatt a gyerekek megnézhetnek egy-egy kiállítást, illetve kézműves-foglalkozáson vehetnek részt, és amit alkotnak, természetesen hazaviszik.

– Természetesen október 23-ra is készülünk: Brusznyai Árpád hagyatékából a tárcája és egyéb személyes tárgyai hozzánk kerültek be, amelyek most az állandó kiállításunkban szerepelnek. Ennek kapcsán lesz egy tárlatvezetés, amire várjuk a látogatókat – mondta a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában