Megelőzés

2024.09.07. 14:00

Meglopott kegyelet – Virágokat vagy kamerákat telepítsünk a temetőkbe? Körképünk mutatja a megoldást (képgaléria)

Alattomos dolog a temetői viráglopás, mert ilyenkor a szerettüket elvesztők érzéseibe rondít bele a tolvaj, amellett, hogy persze a pénztárcájukat is megcsapolja. Bakonybélben odáig fajult a dolog, hogy be kell kameráznia az önkormányzatnak a sírkertet. Cikkünkben megkérdeztünk több Veszprém vármegyei települést, máshol mi a helyzet.

Rimányi Zita

Amikor a bakonybéli esetről írtunk, akkor tettük fel a kérdést: tényleg mindegyik temetőbe kamerát kell vajon telepíteni, a virágok számának növelése helyett? Körképünkből kiderült, hogy azért Veszprém vármegyében nem mindenhol szükséges ez, de sok helyen valóban ilyen eszköz hozott megoldást. S nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy csak egy mozdulat a virág letépése, akárcsak a réten, de, ha egy sírról viszi el a tolvaj, akkor ez sokkal több annál, hogy a másét eltulajdonítja. Az érzéseit rabolja el, abba rondít bele. A gyászoló emlékezésébe dühösség vegyül, a szomorúság helyét a keserűség veszi át, épp ebben a sebezhető állapotában válik igazán kiszolgáltatottá, meglopottá a szeretett embert elveszítő. 

Csak kövek és levelek maradnak? Csak egy mozdulat a virág letépése, akárcsak a réten, de, ha egy sírról viszi el a tolvaj, akkor ez sokkal több annál, hogy a másét eltulajdonítja. Az érzéseit rabolja el, abba rondít bele. A gyászoló emlékezésébe dühösség vegyül, a szomorúság helyét a keserűség veszi át, épp ebben a sebezhető állapotában válik igazán kiszolgáltatottá
Csak kövek és levelek maradnak? Csak egy mozdulat a virág letépése, akárcsak a réten, de, ha egy sírról viszi el a tolvaj, akkor ez sokkal több annál, hogy a másét eltulajdonítja. Az érzéseit rabolja el, abba rondít bele. A gyászoló emlékezésébe dühösség vegyül, a szomorúság helyét a keserűség veszi át, épp ebben a sebezhető állapotában válik igazán kiszolgáltatottá
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló


Részvéttel áthatott tisztelet, amit egy elhunyt személy iránt éreznek a megbecsülés, a hála és a szeretet érzésével – ez a kegyelet. Ezt is meg lehet lopni, és van valami lehangoló abban, hogy a temetőkbe is kamerák kellenek, de kétségkívül segíthetnek az állandóan figyelő gépszemek. Ezt igazolja körképünk, ugyanis vármegyénk több településén megkérdeztük, hogy e téma kapcsán mi a helyzet.  

Nagy értékű síremlékre biztosítás köthető

Csomai Szilvia, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. temetőgondnokság-vezetője kérdésünkre elmondta, a temetőgondnokságuk fenntartásában lévő sírkertek közül a Vámosi úti temető gazdasági bejáratánál van kiépített kamerarendszer, és a dózsavárosi temetőben a ravatalozó felőli bejáratnál található kamera. Temetőikben a temetőgondnokság kollégái munkaidőben – a kapott feladatuk mellett – figyelnek a sírokra, de kapnak bejelentéseket a temetőkben munkát végző vállalkozóktól, illetve a temetőlátogatóktól is, ha gyanús eseményt észlelnek. A mindenszenteki időszakban a rendőrök is rendszeresen járőröznek a temetőkben és környékükön.

Csomai Szilvia megosztotta lapunkkal azt is, hogy a temetői lopások, rongálások az anyagi kár mellett mélyen érintik érzelmileg is a hozzátartozókat, emiatt fenntartóként igyekeznek hatékony megoldásokat keresni a problémára, például további kamerák kihelyezésével, valamint vizsgálják a gépjárművek temetőbe való behajtásának koordinálási lehetőségeit a jogszabályi előírások betartásával. A legtöbb bejelentést virágok, sírdíszek, kisebb virágládák eltulajdonításáról és a sírkövek megrongálásáról kapnak. Mivel a síremlék magántulajdon, ezért a nagyobb értékű lopást, rongálást a rendőrség felé kell jelezni. Felhívják a veszprémi temetőlátogatók figyelmét arra is, hogy a nagy értékű síremlékekre érdemes biztosítást kötni, valamint sem a parkolóban hagyott autóban, sem a sírkövön nem szabad őrizetlenül hagyni értéket tartalmazó táskát.

Letépett tulipánok – Már nem ültetnek a sírra, lefedték

A tapolcai Dányi-Wéber Veronika édesapja sírját gondozza testvérével és édesanyjukkal. A sír ma már fedett, de korábban még virágokat ültettek rá. Vera egy alkalommal Hollandiából különlegesen szép tulipánok hagymáit hozta a sírra. Amikor a virágok kinyíltak, valaki leszedte mindet, de úgy, hogy aztán már a hagymákat sem lehetett tovább nevelni. – Nagyon elszomorított az eset, nem értem ma sem, hogy tehet valaki ilyet – mondta lapunknak Vera. Azonban azóta is meglopták a családot, amikor a sírra helyezett év végi koszorúról eltűnt a gyertya.  

A tapolcai Dányi-Wéber Veronika édesapja sírját gondozza testvérével és édesanyjukkal. Az ma már fedett, pedig korábban különleges tulipánokat ültettek rá
A tapolcai Dányi-Wéber Veronika édesapja sírját gondozza testvérével és édesanyjukkal. Az ma már fedett, pedig korábban különleges tulipánokat ültettek rá 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A térfigyelők és a sírva gyászolók személyiségi jogai

A térfigyelők üzemeltetésének szigorú szabályai vannak. Táblákon kell felhívni rájuk a figyelmet azokon a részeken, ahova felhelyezték őket, ahol felvételeket készíthetnek. Utóbbiak tárolására, megőrzésére szintén előírások vonatkoznak, és csak akkor nézik meg azokat, ha bűncselekmény, jogszabálysértés esetén segíthetik a nyomozást, az elkövetők felderítését, s ilyenkor is csak a hatóságok emberei jogosultak erre. Erről beszélt nekünk Veinperlné Kovács Andrea porvai polgármester is a közterületi kamerarendszerük kapcsán. Jelenleg 12 kamera csatlakozik hozzá, de azok száma akár 36-ra növelhető, azonban a temető bekamerázása náluk nem vált szükségessé. Viszont gyorsan megtalálták a felvételek révén már többször a bűnösöket, legutóbb például a játszótér bővítése miatt kihelyezett oszlopot garázda módon ütlegelőt, rugdosót, egy fiatal ugyanis azon vezette le a dühét. De rendszám és jogosítvány nélkül autózót is elkaptak már a faluban hasonlóképp.

Kitől van engedélyük? A polgármestertől. Biztos nem, mert én vagyok az.

Gicen ritkán fordul elő temetői viráglopás, s megfigyelték a helyiek, hogy idegenek, a falun Győr irányába átutazók szoktak ilyesmit náluk elkövetni, de sajnos nem érték tetten őket. Rendre elszomorítja és fel is háborítja az ilyen szörnyű cselekedet a helyieket Németh Adrienn polgármester elmondása szerint, aki hozzátette: mindenszentek környékén szoktak több esetet tapasztalni. Azonban az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy két éve Gicen is – mint most Bakonybélben – kirívóvá vált a temetői lopás, károkozás mértéke, még gyökerestül is kiástak növényeket a fejfák mellől. Akkor vadkamerát szereltek fel a sírkert kerítésére, úgy tűnik, az akkori reakció azóta visszatartó erőt jelent. S leginkább a családias községben, közösségben együtt élők összetartása számít, ugyanis egymás vagyonára is ügyelnek a szomszédok, ha idegen érkezik a településre, arról rögtön értesül Németh Adrienn. Egyszer viccesen buktatta le az illegális utcai árusokat, akik tukmálták árujukat a buszra várakozóknak: amikor megkérdezte őket, van-e engedélyük, azt felelték neki, hogy a polgármesterrel beszélték meg a dolgot. Aztán meglepődtek, hogy ő áll velük szemben, s vele bizony nem egyeztettek.

Mobilkamerák segítettek a tettes lebuktatásában

Pápateszéren szintén évek óta nem jellemző a temetői lopás. Korábban több virágot elvittek innen, de a rendőrség és mobil kamerák segítségével sikerült beazonosítani az elkövetőt, mindegyik esetet ugyanaz az ember követte el. Azóta megszűnt ez a probléma a községben Völfinger Béla polgármester elmondása szerint, aki reméli, hogy ez így is marad. Bakonyszentkirályon hasonlóképp, vadkamera révén lett meg a tettes, aki ugyanarra a sírra járt virágért, az elhunyt hozzátartozóit borzasztóan megbántva ezzel, tudtuk meg Csillag Zoltán polgármestertől. Szápáron pedig a falu központi részén van a temető, valószínűleg ezért nem jellemző itt a lopás, és kimondottan jól szervezett a település polgárőrsége, aminek Trojákné Szita Katalin polgármester is a tagja. Nagyesztergáron sem vált indokolttá a temető bekamerázása, viszont eléje elhelyeztek egy térfigyelőt, hogy a temetésekre érkezők járművei biztonságban legyenek, tudatta lapunkkal Szirbek Tiborné polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában