Erős akarat mindent akadályt legyőz

2024.09.16. 14:00

Ünnepségek a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet centenáriumán

A megemlékezés napján Veszprémben a jutasi honvéd altisztképzés kezdetének századik évfordulóját köszöntő fényfelirattal közlekedtek az autóbuszok, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára konferenciatermét pedig megtöltötték a Magyar Honvédség képviselői és az érdeklődő civilek.

Őrsi Ágnes

A levéltár konferenciatermét megtöltötték a Magyar Honvédség képviselői és az érdeklődők

Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

Jelen volt a rendezvényen Frankó Imre ezredes, a jogutód MH Altiszti Akadémia parancsnoka Szentendréről, Bardon Tamás ezredes, a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, valamint Soós Gyula alezredes, a MH 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, mindketten Veszprémből, altisztjeikkel együtt, valamint ott láttuk Kaszab Zoltánt, az MH vezénylő zászlósát, négycsillagos altisztet is, aki a vezérkari főnök mellett dolgozik. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt Huszár Péter alezredes, a Védelmi Bizottság titkárságvezetője, a Veszprémi Érsekséget Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgatója képviselte.

A megemlékezés napján Veszprémben a jutasi honvéd altisztképzés kezdetének századik évfordulóját köszöntő fényfelirattal közlekedtek az autóbuszok
Fotó: Fülöp Ildikó

A Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Múzeum, a MNL Veszprém Vármegyei Levéltára és Veszprém Megyei Jogú Város közös tudományos konferenciáját Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntötte, a konferencia levezető elnöke Boross István, a MNL Veszprém Megyei Levéltára főigazgatója volt. 

A folyosón a témához kötődő állandó dokumentumkiállítás, a teremben pattogó katonazene várta az érkezőket. 

A két részben rendezett konferencia előadói (Nagy-Luttenberger István, Mészáros Kálmán, Hermann Róbert, Illésfalvi Péter a MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviseletében, valamint Földesi Ferenc nyugállományú ezredes, veszprémi helytörténeti kutató) a kései rendiség korától a második világháborúig követték nyomon a hazai altisztképzés, az altisztek helyzetét. Érdekes kutatási eredményekről hallottunk azzal kapcsolatban, miként vált sürgető feladattá az altisztképzés, milyen is az igazi altiszt? Szabó Csaba, aki például a zalaegerszegi 47-es hagyományőrző honvéd zászlóalj őrnagya is, így fogalmazott:

– Az őrmester a hadsereg gerince. A tiszti és honvédállomány között az összekötő kapocs mindig az altiszt, aki a csapat lelke. Hogy ez az igény megfogalmazódhatott, a kiképzett altisztek pedig teljesítették is, az a jutasi altisztképzőnek és parancsnokainak is köszönhető. Közülük is kiemelkedik Markóczy János alezredes (később altábornagy), aki a leghosszabb ideig állt az intézet élén, s mint kiderült, katona létére igen színes egyéniség volt. Szigorúsága mellett ezért is tisztelték a jutasi altisztképző növendékei. 

Az írás megmarad, hirdeti a Magyar Nemzeti Levéltár szlogenje.

Ezért is különösen értékelendő az a kiadvány, amit a centenáriumi konferencia előestéjén mutattak be. Földesi Ferenc ny. ezredes, a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat főszerkesztője szerkesztőként és szerzőként elkészítette a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézetről kiadott kötet második, bővített változatát. Ami azt illeti, mintegy hatszáz oldalas kiadvány született a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány, mint kiadó jóvoltából és a veszprémi önkormányzat anyagi támogatásával, amit ráadásul ingyen vihettek haza mindazok, akik részt vettek az eseményen. 

Földesi Ferenc, a kötet szerzője. Fotó: Őrsi Ágnes

Erős hit – erős akarat

Maga a bemutató is nagyon jól sikerült. Amikor 2010-ben az Erős hit – erős akarat című kötet első kiadása megjelent, még élt Káplán György alezredes, aki jutasi oktatótiszt és Markóczy tábornok segédtisztje volt. A mostani hangulatot megalapozta az a tény, hogy fiának, Káplán György énekművésznek adta át Földesi Ferenc a jutasi altisztképző eredeti himnuszának kottáját, így a kötetbemutató az ifjabb Káplán György énekelte himnusszal kezdődött (és vele is végződött). 

Megtisztelte a bemutatót Faa Judit, a Veszprémi Szemle Alapítvány kuratóriumi elnöke, Benkő Tibor ny. vezérezredes, volt honvédelmi miniszter (aki a könyv ajánlóját is írta), Csikány Tamás ny. dandártábornok, a Kodolányi János Egyetem egyetemi tanára és Halmay Gábor önkormányzati képviselő. Az összegyűlteket Boross István, a MNL Veszprém Vármegyei Levéltára igazgatója, majd Tölgyesi József, a Veszprémi Szemle alapítója köszöntötte, majd a hozzászólások, a kötet értékelése kapcsán egy jó hangulatú délután vette kezdetét. Mindezt a téma iránti érdeklődés, szeretet okozta, meg az a tény, hogy minden előadóról áradt a szakmai tudás, igényesség, a minőségi munka tisztelete. 

Az altisztekkel kapcsolatos adomák, történetek között újra meg újra kiderült, a Veszprémben száz éve alapított jutasi altisztképzőről milyen hiánypótló, komplex munka született, amit lapozgatni szakembereknek, veszprémieknek egyaránt kiváló időtöltés lesz.      

  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában