A jutas altiszt legendája

2024.09.14. 11:30

Erős hit, erős akarat – a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet alapításának 100. évfordulójára emlékeztek

A Honvédelmi Minisztérium, Veszprém önkormányzata, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára és a Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett pénteken megemlékezést és koszorúzást.

Juhász-Léhi István

Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára megemlékező beszédében elmondta: minden csak addig él, amíg emlékezünk rá, éppen ezért közös kötelességünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A mai nap is az emlékezésé. Az intézményesített magyar altisztképzés száz évét ünnepeljük. A Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet működésének húsz évében már fennállása alatt legendává vált – mondta a helyettes államtitkár.

Ezután a legendássá vált intézmény kapcsán felidézte, a visszaemlékezések és a beszámolók szerint az intézetben emberfeletti követelményekkel párosítva, katonai szaktudásban, jellemben, fellépésben, hazájához hű, feletteseinek feltétel nélkül engedelmeskedő tiszthelyetteseket formáltak, akik messze kimagaslottak a nem Jutason végzett tiszthelyettesek közül. Másodsorban a beszámolókban azt is feljegyezték, hogy a jutasiak nemcsak a képzés során váltak legendássá, de bátorságukkal és bajtársiasságukkal a harctéren is messze kitűntek társaik közül. Ahogy az emléktábla is hirdeti, növendékei becsülettel teljesítették kötelességüket, megtették, amit megkövetelt a haza.

– A jutasi altisztképző megalapítására olyan történelmi korban került sor, amikor Magyarországnak szembe kellett néznie az első világháborút lezáró békeszerződés történelmi traumájával. A megmaradásunk volt a tét, és világossá vált, a történelem egyértelművé tette, hogy csak az a haderő képes feladatának maradéktalanul eleget tenni, és csak az a nemzet tud fennmaradni, amely mind technikailag, mind harceljárásban és a harcvezetés terén is egyaránt kiválóan teljesít és kimagasló képességeket fejleszt. Ez a mondat száz év után ma is igaz – mondta Czermann János.

Hozzátette, a jutasi intézmény és Veszprém együttműködése is példaértékű, hiszen az itt képzett altisztek nemcsak katonaként kaptak kiváló felkészítést, hanem tevékenységükkel értékes tagjai voltak a város és a környék közösségének is. Úgy vélte, ez a partnerség Veszprémben ma is élő örökség. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere ünnepi gondolatait azzal kezdte, nemcsak a messze földön híres intézmény alapítóira, tisztjeire és egykori növendékeire emlékezünk, hanem igyekszünk megragadni a jutasi altisztképző létrehozása óta eltelt száz év legfontosabb pillanatait, beleértve az elhivatottságáról, felkészültségéről és szigoráról ismert intézet utóéletét is. 

– Ki ne hallott volna tanulságos, szellemes történeteket a katonai erényeiről ismert, ugyanakkor kissé szigorúnak tűnő jutasi őrmesterről? A magyar altiszt archetípusáról, akinek alakja mindmáig elevenen él kollektív emlékezetünkben. A katonásan következetes, ugyanakkor magyarosan találékony altiszt figurája jelképessé vált, s az idők során mélyen bevésődött emlékezetünkbe. Amikor a megemlékezés virágait és koszorúit elhelyezzük az egykori jutasi honvédek, altisztek és tisztek emlékére, a valódi hús-vér hősökre emlékezünk, nem csupán a legendákra  – fogalmazott a városvezető.

Hozzátette, a jutasi altiszt legendája valódi katonákon és azok cselekedetein alapul, nem a puszta képzelet szülötte. Olyan férfiak voltak ők, akik bátorságukkal és vitézségükkel tették híressé a magyar katonavírust. A jutasi altiszt legendája kőnél maradandóbban őrzi az egykori katonai iskola emlékét, a magyar honvédek, altisztek és tisztek vitézségét. 

– Erős hit, erős akarat, így foglaljuk össze a jutasi szellemiség lényegét, mely a dicső magyar honvédhagyomány gerincét alkotja száz év elteltével is – zárta gondolatait Porga Gyula.

Az altisztképzés történetének egyik kiemelkedő alakja vitéz Markóczy János altábornagy, aki 1940. augusztus 1. és 1944. március 1. között volt a veszprémi magyar királyi Kinizsi Pál Honvéd Tiszthelyettesképző Iskola parancsnoka, ezredesi és vezérőrnagyi rendfokozatban. Ő volt az a parancsnok, aki az iskola hírnevét naggyá tette, a legtöbbet munkálkodott az altisztképző intézmény sikeréért. Az ünnepségen bejelentették, a Jutas 100-emlékév alkalmából a jövőben a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának Csapatművelődési Otthona vitéz Markóczy János altábornagy nevét viseli. A honvédelmi tárca ajándékát, Markóczy tábornok portréját Czermann János adta át. A festmény Oravecz András alkotása, aki katonai pályafutása során maga is altisztként szolgált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában