Programajánló, túrázás

2024.09.06. 13:00

Hétvége a Magas-Bakonyban – Erdei nászkoncertet, csillaglest, gombócőrületet, kálváriaünnepet, vártornyot ajánlunk

Erdei nászkoncertet, csillaglest, gombócőrületet, kálváriaünnepet, vártornyot ajánlunk a hétvégére a Magas-Bakonyban élőknek, az ide érkezőknek és a tési szélmalmok is újranyitottak. Túrázás és fesztivál, piacozás és pajtakiállítás, szelfiszobrok és retrógyűjtemény várja az érdeklődőket. Arra számítsanak, hogy a ralisok miatt megnő a forgalom és több falut érint útlezárás, a Kőrisre is felmennek a gyorsasági szakaszok keretében a versenyzők.

Rimányi Zita

Sétáltál már egy kicsi falu határában szeptemberi estéken a szarvasbőgést hallgatva? Ha igen, akkor tudod, milyen varázslatos. Ha nem, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld! Nincs is annál borzongatóbb élmény, mint meghallani az első bikát. Gyere velünk szeptemberben – illetve amíg a bőgés tart – Bakonynánára! Mesélünk neked a Bakonyról, a szarvasokról és arról, hogy miért zeng tőlük ilyenkor az erdő. Megnézzük a csillagokat és talán még hullócsillagot is látunk. Hozz magaddal egy pikniktakarót vagy kispárnát, hogy kényelmesen hallgathasd a bikák esti koncertjét, valamint érdemes egy zseblámpát is berakni a zsebedbe. A macskabaglyok nászidőszaka is ilyenkor zajlik és ha szerencsénk van, akkor a malom mellett, az erdőszélen meghallhatjuk az ő éneküket is. A régi kovácsműhelyben sajtokat találsz a piknikezéshez szombaton – így hív túrázásra Bakonynánára a Szelfi Off Túrák csoport.

A szeptember esti magas-bakonyi séták közben hallhatjuk a szarvasok és a baglyok nászkoncertjét
A szeptember esti magas-bakonyi séták közben hallhatjuk a szarvasok és a baglyok nászkoncertjét 
Forrás: Szelfi Off Túrák 

Szarvasok és macskabaglyok esti nászkoncertje

A Szelfi Off Túrák csoport szarvasbőgéstúrát szervez szeptember 6-án, pénteken 19 és 21 óra között, és utána az első őszi hónapban minden pénteken és szombaton este, ameddig a szarvasbőgés tart. A találkozó mindig Bakonynánán lesz, a Petőfi utca végén. Előzetes jelentkezés szükséges.

Krumpliszüreti fesztivál az Apostollal és a Sógorokkal

A XXI. Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivált az olaszfalui sportpályán szeptember 7-én, szombaton tartják meg. A főzőverseny és a focikupa 10 órakor kezdődik. A megnyitó 14 órakor lesz, majd krumplis ételeket lehet megkóstolni. Az Apostol együttes 16 órától lép fel, a Ritmus, Tánc és Mozgásművészeti Egyesület 17 órától, a Sógorok 19.45-től. Játéklehetőségek várják a gyerekeket és óriásbuborék-show, a felnőtteket 20.30-tól retró diszkó.

Pálinkamustra

A Magas-Bakonyi Pálinkamustrát először szervezik meg. A bírálat szeptember 7-én, szombaton 9 órakor kezdődik el az olaszfalui közösségi házban, az eredményhirdetést és a díjkiosztást 13.30-kor, a tervezettnél kicsit korábban tartják meg az olaszfalui sportpályán, a krumpliszüreti fesztiválhoz kapcsolódóan.

Várnak a hatlaposok – Megszépítve nyíltak meg újra a Tési-fennsík régi szélmalmai a látogatók előtt

Szeptember 3-tól újra látogathatóak a gyönyörűen felújított tési szélmalmok. A nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 16 óra között várják a látogatókat. A hétfő szünnap. Székely ácsok is dolgoztak a mesterremeknek számító tetőszerkezeteken.

Több falut érint a Bakonyban a rali miatti útlezárás, a Kőrisre is felmennek a versenyautók

A Győr Rally szervezőinek tájékoztatása szerint szeptember 7-én, szombaton – épp az olaszfalui krumplifesztivál és pálinkamustra napján – 7.30 és 19.30 között lezárják a Tés és Olaszfalu közötti utat. Cikkünkben közöljük a kereszteződéseket, ahol a korlátozások kezdődnek. A II. WHB Győr Rally szeptember 7-i, szombati futamai miatt Olaszfalunál, Bakonynánánál és Tésnél lesznek lezárások, ezen a környéken lehet a nézők miatt is forgalomnövekedésre számítani. Szeptember 8-án, vasárnap viszont Bakonybélnél.

Naplemente Bakonynána határában szarvasbőgéssel, csak utóbbi a képen nem hallatszik
Naplemente Bakonynána határában szarvasbőgéssel, csak utóbbi a képen nem hallatszik 
Forrás: Szelfi Off Túrák 

Piac és pajtakiállítás

Sok szeretettel várnak mindenkit szeptember 7-én, szombaton 8 és 12 óra között a zirci termelői és kézműves vásárba, a városközpontban lévő piactérre. A Regina-napi piac keretében megtekinthető a Dimenziók című pajtakiállítás.

Búcsú, bál, légvár és igazi vár őrtoronnyal

Egyedi építészeti különlegesség a cseszneki vár őrtornya, ugyanis nem veszi körül várfal, önmagában áll, egy fából ácsolt magashíddal kapcsolódik a belső várhoz, amelyet egy eredeti pillér támaszt meg. Jelenleg az állapota miatt az erődítménynek ez a része nem látogatható, de a falubeliek elkészítik egy méretarányos mását, az eredeti kinézetéhez hűen, régi leírások alapján. S vár többi része a hétvégén is látogatható, miközben a faluban búcsúi bált rendeznek a rendezvénysátorban szeptember 7-én, szombaton 20 órától. Másnap, szeptember 8-án, vasárnap 14 és 19 óra között a cseszneki főtéren többek közt légvár, fakörhinta és kézművesvásár várja az érdeklődőket.

Szelfiszobrok a várban és a retrópalacsintázóban

Dobó Ferenc Levente szelfiszobrait lehet megtekinteni a cseszneki várban szeptember 7-én és 8-án, majd 9-én 11 és 18 óra között a Megállóban, a cseszneki retrópalacsintázóban.

Kálváriaünnep szabadtéri szentmisével és egyszemélyes passióval

Kálváriaünnepet tartanak szeptember 8-án, vasárnap a lókúti kálváriánál, amelyet 111 éve szenteltek fel. Horváth Márk egyszemélyes passiót ad elő 12.30-tól, majd 13 órakor kezdődik a szabadtéri ünnepi szentmise, amit szeretetvendégség követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában