Fókuszban a szoboráthelyezés

2024.08.22. 16:23

Önkormányzati képviselők rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozták

Ellenzéki képviselők, Benczik Gabriella, Guzslován Gábor, Hartmann Ferenc, Katanics Sándor, Kovács Rajmund és Zakar Csaba önkormányzati képviselők rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozták Lugossy Mária Millenniumi emlékmű című alkotásának Szabadság térre tervezett áthelyezésének leállításáról és az eredeti helyszínre történő visszahelyezéséről.

Juhász-Léhi István

Munkálatok a Millenniumi emlékmű fogadásához a veszprémi Szabadság téren 

Fotó: Fülöp Ildikó (archív)

A szobor áthelyezéséről 2022 júniusában döntött Veszprém közgyűlése, most a két esztendővel ezelőtti vitát vették elő az ellenzéki képviselők. Lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írták, a 2001-ben felavatott, az országban egyedülálló nonfiguratív alkotás rekonstrukciójával egyetértettek, ám a tervezett új helyszínnel, a Szabadság térrel szemben ellenérvek sokaságát fogalmazták meg.

Szerintük a Szabadság tér nem alkalmas az emlékmű méltó elhelyezésére, a téren megszűnne egy zöldfelület, amelyből a városközpontban egyébként kevés van. Úgy fogalmaztak: az elmúlt napokban szembesültek, szembesülnek vele a helyiek, hogy „oda akarja a városvezetés nyomorítani a Millenniumi emlékművet, döbbenten és tiltakozva reagálnak a veszprémiek és sok művész és művészetértő".

Azt javasolják: a képviselő-testület vizsgálja felül korábbi döntését, és ne a Szabadság térre, hanem az eredeti, Óváros téri helyszínre kerüljön vissza a rekonstruált műalkotás.

Megtudtuk, a rendkívüli közgyűlés szeptember 5-én, reggel 8 órakor lesz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában