Szót kért a Veszprémi Városvédő Egylet ügyvivője

2024.08.16. 12:01

Szoboráthelyezés – az Óváros térről a Szabadság térre

A Millenniumi emlékmű Szabadság térre történő áthelyezése kapcsán Nagy Károly aláírásgyűjtésbe kezdett. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy anyagot, ebből idézünk. Megkerestük Lamos Pétert is, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjét.

Juhász-Léhi István

Nagy Károly leírja, hogy a 2022. június 3o-i közgyűlésen sürgősségi indítványként döntött arról a testület, hogy az Óváros térről a Szabadság térre helyezik át a Millenniumi emlékművet. 

Zajlanak a munkálatok a Milleniumi Emlékmű fogadására a veszprémi Szabadság téren
Zajlanak a munkálatok a Millenniumi emlékmű fogadására a veszprémi Szabadság téren 
Fotó: Fülöp Ildikó

 

,,Nem fért bele”

,,A közgyűlés nagy többséggel elfogadta az indítványt. Olyan ellenvélemények hangzottak el, mint: szükségtelennek tartják az áthelyezést, az új helyszín szűkös az emlékműnek, és az alkotás az áthelyezéssel elveszíti a mostani atmoszféráját. Az előterjesztésben két éve azzal indokolták a döntést, hogy az Óváros tér egyre erőteljesebb rendezvényi használata miatt indokolt, hogy új helyet találjanak az alkotásnak. A város lakosságának nem kérték ki a véleményét a kérdésben. Valójában az indokolta az áthelyezési szándékot, hogy a közelgő, 2023. január végi, EKF 2023 nagyszabású megnyitó látványelképzeléseibe nem fért bele az emlékmű térbeli elhelyezkedése." 

Helyi népszavazást vagy rendkívüli közgyűlést akarnak

Nagy Károly írásában kiemeli: a Veszprémi Városvédő Egylet helyi népszavazást vagy rendkívüli közgyűlést kezdeményez annak érdekében, hogy a városvezetés meghozhassa a legjobb döntést a Millenniumi emlékmű át- vagy visszahelyezése érdekében. A Veszprémi Városvédő Egylet a következő javaslatokat teszi: a Millenniumi emlékmű semmiképp se kerüljön a Szabadság térre; Lugossy Mária emlékműve kerüljön vissza eredeti, Óváros téri helyére; a Szabadság térre, a most kialakítandó helyre, a Káli-medencei arányos méretű bazaltkőre helyezzék el Kő Pál szobrászművész Auer Lipót-domborművét. 

,,A városi közgyűlés a városlakók véleményének meghallgatása után döntsön az emlékmű sorsáról. Az emlékmű elhelyezése nem politikai kérdés, a közbizalom kölcsönös érdeke, hogy a legjobb döntés szülessen" – zárja sorait.

Konszenzuson nyugszik

A város részéről a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjét, Lamos Pétert kérdeztük arról, mi a véleményük a kialakult helyzetről.

– A beavatkozás célja egy térrendezés. Ez nagyon fontos – fogalmazott a szakember. – Ez egy forgalmi csomópont, ahol körforgalom van, és ahol az autók mellett gyalogosok próbálnak meg átjutni. A hely belépési pont az Óváros térre és Veszprém egyik történelmi városmagja irányába.

Hangsúlyozta, a beavatkozás egy térrendezési projekt. Szerinte, ha turistaként, látogatóként érkezik valaki a helyre, az az érzete lesz, hogy megérkezett. A másik szempont, hogy a gyalogos- és kerékpárosforgalom mellett igen fontos a személygépkocsik közlekedése is. A beavatkozással viszont úgy számolnak, hogy változni fog a helyzet, és városi térré alakulhat át a hely. 

Lamos Péter elmondta azt is, az alkotó örököseivel egyeztetett helyszín a Szabadság tér. – Egy több helyszín közül, konszenzussal kiválasztott helyről van szó – hívta fel a figyelmet.

Elárulta, a nagy körforgalom is a lehetőség között volt, de arra határozottan nemet mondtak az örökösök.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában