Egész napos rendezvény

2024.08.18. 13:00

A hősies magyar lovasrohamra emlékeztek Pápán

1914. augusztus 17-én Gorodoknál a Monarchia huszárait lovasrohamra vezényelték az őket felkészülten váró orosz állások ellen, amiben az 5. honvéd lovashadosztály az ütközeti állományának felét elveszítette. A gorodoki lovasroham 110 éves évfordulójára egész napos rendezvénnyel emlékeztek Pápán.

Haraszti Gábor

A Hősök napján a Pápai Huszár Egyesület is felvonult

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A délelőtti konferencián a gorodoki ütközetről, a limanovai csatáról és a nyíregyházi huszárok galíciai tartózkodásáról is hallhattak érdekes információkat a résztvevők.

A Hősök napján a Pápai Huszár Egyesület is felvonult
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Délután megelevenedett a Fő tér: népzene, katonanóták, gyerekprogramok, huszárparádé, világháborús relikviák kiállítása, toborzó, huszárló patkolása várta a látogatókat.

Kovács Zoltán, Áldozó Tamás és Venczel Csaba is koszorúzott a Hősök napján
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Gróf Lubienski János ezredparancsnok emléktáblájánál megemlékezést tartottak, a 7. honvéd huszárezred emlékművénél Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester jelenlétében Töll László ezredes, katonai identitásért felelős miniszteri biztos mondott beszédet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában