Tanácskozás

2024.09.12. 09:00

Konferencia a járóbeteg-ellátás aktuális kérdéseiről

Ötletnek kiváló, megvizsgáltatom, ezt mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár a felvetésre, miszerint fizessen ezer forintot a beteg előjegyzéskor, amit visszakap, ha elmegy a rendelésre. A javaslat és a válasz a 26. Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencián és a 21. Országos Járóbeteg-szakdolgozói Konferencián hangzott el Balatonfüreden, a Flamingó Wellness és Konferencia Hotelben szeptember 11-én, szerdán, ahol a szakterület képviselői három napon át tanácskoznak.

Kovács Erika

A szervezők nevében Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke és Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke köszöntőjében, illetve bevezetőjében egyebek mellett a humánerőforrásról, a nyugdíjas dolgozók helyzetéről, az őket érintő kifizetésekről, az előjegyzési idők csökkentéséről beszélt, utóbbiban ők is érdekeltek. Kedvezőnek nevezték, hogy az ágazat finanszírozás tekintetében továbbra is az adott települések önkormányzatához tartozik, és reményeik szerint ez mindig így marad. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár: Az ágazatot, illetve a járóbeteg-ellátást behoztuk a kincstári körbe, mert ily módon a Belügyminisztériumnak nagyobb rálátása van az önkormányzati finanszírozásra Fotó: Kovács Erika 

Takács Péter egészségügyi államtitkár válaszában kifejtette, 2026-ig bizonyosan így marad a rendszer, hogy utána mi lesz, még nem lehet tudni. – Az ágazatot, illetve a járóbeteg-ellátást behoztuk a kincstári körbe, fogalmazott, hozzátéve, mert ily módon a Belügyminisztériumnak nagyobb rálátása van az önkormányzati finanszírozásra. Az államtitkár aláhúzta, nagyon jó kapcsolatban állnak az ágazattal, majd arról is beszélt, hogy a szakdolgozók továbbfoglalkoztatásáról a munkáltató dönthet, a telefonos időpontfoglalás nem szűnik meg, mert sok beteg csak így tud időpontot foglalni. 

Takács Péter beszélt az elektronikus beutalókról, ezzel szemben sajnos még több helyen kérik a kinyomtatott, papíralapút is. A jelenlévők felvetették, a járóbeteg-ellátásban az infúziós kezelés finanszírozását, aminek megoldását az államtitkár szép házi feladatnak nevezte. – Ha lehetséges, megoldjuk, mondta, majd szólt az egészségfejlesztési irodákról is, amelyeket tekintve van terve, de még nem kívánta nyilvánosságra hozni. Kiemelte, az ellátás szervezésében sokat várnak a vármegyei kórházak vezetőitől. 

A nyitónapon beszélt az ágazat helyzetéről mások mellett Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese is, illetve ismertették a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség állásfoglalását. A háromnapos tanácskozáson a továbbiakban szó lesz az onkológiai betegutakról, az ügyeleti rendszerről, a dolgozói létszámról, illetve kapacitásokról, az ágazat ellenőrzési programjairól, az egészségügyben lévő vesztegetésről és annak büntetőjogi következményeiről. 

A konferencián több kiállító is megjelent, mások mellett egy ajkai gyógyászati cég képviseletében Horváth Tivadarné és Wagensommer Gáborné a masszázsokkal kapcsolatos eszközökről beszélt, melyek kitűnő terápiák több mozgásszervi problémára. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában