Program- és túraajánló

2024.07.26. 10:54

Hova menjek július utolsó hétvégéjén a Magas-Bakonyban? – 3+4 tipp a sváb sütiktől a hegyoldal rejtekéig (videó)

Házi sütemények versenyével várja a hazalátogatókat és a vendégeket a hétvégén Lókút, és ki lehet próbálni a csuhéfonást, a vesszőfonást, a bútorfestést és a kékfestést. Kiköltöztetik a szabadba a dédi konyháját, bárki beülhet, fotót készíthet itt magáról. Bakonytamásiban parasztolimpia lesz, és fellépnek a helyi csajok, a Groovehouse és a Hórihorgas Hujákolók. Túrákat is ajánlunk, imaösvényt, régi fejfákat rejtő hegyoldalt, csodás körpanorámát.

Rimányi Zita

Július utolsó hétvégéjén a Bakonyi Svábok Kerekasztala program keretében ismét találkozóra hívják a régió sváb falvaiban élőket, az innen elszármazottakat és az érdeklődőket, és ezúttal Lókútra. Ezen a szombaton kiemelt bemutatkozó lesz Hidegkút és Hárskút. 

Páratlan körpanoráma nyílik a Lókútnál lévő Papodról, érdemes a tetején lévő kilátóhoz felmenni
Páratlan körpanoráma nyílik a Lókútnál lévő Papodról, érdemes a tetején lévő kilátóhoz felmenni
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Programok

1. Sváb sütemények csodás bakonyi faluban

Lókúton július 27-én 10 órától Litter Bea népi játszóháza várja a kicsiket és a nagyokat, és kisvonattal lehet bejárni a falut. A házi sütemények versenyére 10 órától lehet nevezni egy tányér süteménnyel, és megnyílnak a kézműves műhelyek, ki lehet próbálni a csuhéfonást, a vesszőfonást, a bútorfestést és a kékfestést. A Sárkányölő Krisztián című zenés mesejátékot 15 órától lehet megtekinteni, 16.30-tól bakonyi népdalokat ad elő a Szent Mihály Kórus. Lesz közös éneklés, fellép a Pergő Rozmaring Táncegyüttes, lesz táncház Petres Ákossal és Reiter Andreával, mulató 20 órától Nádasi Elemérrel. A program szervezői: Évgyűrűk Német Nemzetiségi Nyugdíjas Klub Egyesület, Rossbrunn Kulturális Alapítvány, Lókút Község Önkormányzata.

2. Bernát atyával beszélgethetünk

A Zirci Római Katolikus Plébánia felhívja a hívek és az érdeklődők figyelmét, hogy július 28-án, vasárnap a 10 órás szentmisén Marton Bernát atya mond beszédet, a szentmisét követően pedig alkalom lesz a Bernát atyával való találkozásra.

3. Parasztolimpiától csajok táncáig

Falunap a Groovehousszal és a Hórihorgas Hujákolókkal. Bakonytamásiban a falunapot idén július 27-én, szombaton tartják meg a sportpályán. Már 9 órakor elkezdődik a focizás, és parasztolimpián mérkőzhetnek meg a kihívásokkal külön a gyerekek és a felnőttek. Délután fellépnek a Hórihorgas Hujákolók és a Zsoodance. A Szó és Kép Színpad előadását 15 órától lehet megtekinteni, a Bakonyszücsi Hölgyek Klubjának műsorát 16 órától. Azután következik a Bakonytamási Csajok tánca. Fellép Rony is a közös vacsora előtt, majd a Jambo és a Groovehouse az esti bál előtt. A nap folyamán a gyerekeket számos játéklehetőség várja.

Túrázás

1. Imagyakorlatok bakonyi ösvény mentén

A bakonybéli bencés szerzetesközösség még tavasszal elkezdte kialakítani a Szent Mauríciusz Monostor történeti kertjének sétányáról leágazó csendesima-ösvényt. A monostor szerzetesközössége és segítőik a keskeny út mentén olyan táblákat helyeztek ki, amelyek rövid imagyakorlatokon és történeteken keresztül segítik az elcsendesedést, a lelassulást. Az ösvényen séta közben lehetőségünk van találkozni önmagunkkal és Istennel, majd megpihenni és elmélkedni egy kőre festett ikon előtt.

2. Régi fejfákat rejtő hegyoldal

A cseszneki sziklafalakra felmászók és a Kőmosó-szurdok környékén kirándulók gyakran elsétálnak egy régi, a hegyoldalban, eldugott helyen lévő, szinte elfeledettnek tűnő zsidó temető síremlékei mellett. Az árnyat nyújtó fák alatt idézik fel ezek a környék helytörténetét, de sok titkot is őrizhetnek még kutatók, családfájuk után nyomozók számára, olyasmiket, amikről már nem szól a falubeliek emlékezete. Szépséges mementók páratlan fekvésű helyen, a Vár-hegy sziklafala tövében, így a temető nyugati széle a Kőmosó-szurdok sziklahasadéka.

3. Páratlan körpanoráma a Papodról

Nem a Bakony legmagasabb pontja a Papod hegy teteje, mégis az ide épített kilátóból nyílik a legteljesebb kilátás a hegyvidékre. Ezt a csodás körpanorámát, amelyet a Balaton víztükrének csillogása és felhőtánc tesz különlegessé, kár lenne kihagyni. Kánikula idején is javasolhatjuk túrázóknak, mert nagyrészt árnyat adó fák alatt lehet haladni, és szeles időben még melegítőfelső is kell a kilátó magasából nézelődőknek.

4. Angolpark a városközpontban

Kis nyulat látott beugrani galagonyabokor alá Zirc főterén egy kutatója, aztán meg is figyelte a Bakonyban lassan újra elszaporodó állatfaj egyedét és családját. Nem volt nehéz dolga, hiszen városközpontban tehette ezt, épp ott, ahol a természettudományi múzeum is van. Valószínűleg ezt a nyuszit videóztuk le mi is autóból, amikor a ciszterci apátságnál a 82-es főúton cikázva szaladt előttünk, és épp csak megúszta, hogy elüsse egy munkásokat szállító busz. Azóta lehet, hogy beköltözött a Zirci Ciszterci Arborétumba.

Videónk a páratlan körpanorámáról a Papodról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában