Természet

2024.07.15. 21:00

Nyúlcsalád költözött a Bakony fővárosának központjába, a kutatók megfigyelték

Kis nyulat látott beugrani galagonyabokor alá Zirc főterén egy kutatója, aztán meg is figyelte a Bakonyban lassan újra elszaporodó állatfaj egyedét és családját. Nem volt nehéz dolga, hiszen városközpontban tehette ezt, épp ott, ahol a természettudományi múzeum is van. Valószínűleg ezt a nyuszit videóztuk le mi is autóból, amikor a ciszterci apátságnál a 82-es főúton cikázva szaladt előttünk és épp csak megúszta, hogy elüsse egy munkásokat szállító busz.

Rimányi Zita

Hosszú ideig nem lehetett látni mezei nyulakat Zirc környékén. Szerencsére ez már megváltozott, egyre több helyen lehet ezekkel az állatokkal találkozni. Erről a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának kutatója, a gerinces gyűjtemény vezetője, Kovács Attila írt, és mi is ezt tapasztaltuk. A szakember meg is figyelhette szaporodásukat a Bakony fővárosának központjában, a Rákóczi téren és Zirci Ciszterci Arborétum gyepein, a harmatos fűben hasonlóképp. Sőt, a városlakókat, az innen korán busszal munkába indulókat is gyakran megörvendeztette várakozás közben a megálló közelében egy mezei nyúl. Olykor közel is engedte magához az embereket, pózolt a kameráiknak. Mi is levideóztuk, amikor a 82-es főúton szaladt át a ciszterci apátságnál.

A bakonyi kisváros főterére beköltöző mezei nyúl a családja otthonának tekintette egy ideig Zircnek ezt a részét
A bakonyi kisváros főterére beköltöző mezei nyúl a családja otthonának tekintette egy ideig Zircnek ezt a részét
Forrás: BTM

– Láthatóan jól érezte magát a város közepén, nem félt az emberektől és otthonának tekintette a főtér gyepjeit, bokrait. Sejteni lehetett, hogy nincs egyedül, s hamarosan ki is derült, hogy az egyik bokor aljában kisnyulak rejtőznek. Tehát nem csak alkalmi élőhelynek választhatják a mezei nyulak a várost, de szaporodásukra is tökéletesen alkalmas – fogalmazott a szakember.

Nem csak alkalmi élőhelynek választhatják a mezei nyulak a várost, de szaporodásukra is tökéletesen alkalmas – derült ki nemrégiben Zircen
Nemcsak alkalmi élőhelynek választhatják a mezei nyulak a várost, de szaporodásukra is tökéletesen alkalmas – derült ki nemrégiben Zircen
Forrás: BTM

A BTM gyűjteményvezetője elmagyarázta: több elmélet is létezik arra, miért választhatja egy-egy állatfaj a sűrűn lakott várost a településen kívüli „vadon” helyett. A könnyebben elérhető táplálék lehet az egyik ok, bár ez a nyúl esetében kevésbé életszerű, hiszen füvet eszik, azt pedig a bakonyi kisvárosban rendszeresen nyírják, míg a településen kívül bőven rendelkezésre áll. A házak között ritkán előforduló ragadozó lehet a másik ok, ami jelen esetben szintén nem egészen helytálló, hiszen Zircen sok a kutya és a macska, sőt, rókákkal is rendszeresen lehet találkozni, akár fényes nappal is.

A 82-es főúton közlekedő gépkocsiktól pár méternyire bátran legelték a pitypang zsenge hajtásait a nyulak a Bakony fővárosában
A 82-es főúton közlekedő gépkocsiktól pár méternyire bátran legelték a pitypang zsenge hajtásait a nyulak a Bakony fővárosában
Forrás: BTM

– Mindenesetre mostanra a kisnyulak már felnőttek és az egész nyúlcsalád elhagyta a város főterét. Talán az arborétumba költöztek át. Egy fiatal nyulat még egész sokáig megfigyelhettünk, amint az úton közlekedő gépkocsiktól alig pár méternyire legelte a pitypang zsenge hajtásait. Reméljük, hogy jövőre újra visszatér a nyúlcsalád Zirc központjába, kedves pillanatokkal lepve meg a munkába indulókat – írta Kovács Attila és egyetértünk vele. Olvasóink megírhatják lapunknak ezzel kapcsolatos véleményüket a [email protected] e-mail-címre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában