Ágota Közösség

2024.07.04. 20:00

Gyermekek, kiszakadva a családból, még sincsenek egyedül (képgaléria)

Családi napot szervezett az Ágota Közösség Veszprém vármegyei gyermekvédelmi gondoskodásban (állami gondoskodásban) élő fiatalok, nevelőszüleik számára Nagyvázsonyban, a Szent Ilona-templom plébániáján július 4-én. A közösség eseményén megtapasztalhatják az összetartozás élményét a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek és nevelőszüleik.

Benkő Péter

Veszprém vármegyében jelenleg kétszázharminckilenc, vér szerinti családját nélkülözni kényszerülő gyermek él a közösség hetven nevelőszülőjénél. Fontos, hogy utóbbiak megismerjék társaikat, akik vállalták a családjukból kiemelt gyermekek nevelését, gondozását. Az eseményen a közösségben élő fiatalok találkoztak sorstársaikkal, átérezték, nincsenek egyedül, a nevelőcsaládok kiszakadtak a mindennapok feladataiból, jól érezték magukat egymás és a gyerekek társaságában, felhőtlen hangulatban. A gyermekek többek között ujjlenyomatokat, arcfestést készítettek, kitűzőket gyártottak, kézműveskedtek, s a megszerzett pontjaikat meglepetésekre válthatták be. Finom falatokból sem volt hiány, hiszen két nevelőszülői család ízletes ételeket készített a helyszínen. Már érkezésünkkor hatalmas üstökben rotyogott a paprikás krumpli.

A közösség és a hálózat révén sem a gyermekek, sem a nevelőszülők nincsenek egyedül
A közösség és a hálózat révén sem a gyermekek, sem a nevelőszülők nincsenek egyedül
Fotó: Fülöp Ildikó

A szervezet részéről Kovács Anita, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatóságának vezetője mondja el lapunknak legfontosabb céljukat, mely nem más, mint a kötetlen együttlét, a találkozás, a csapatépítés, a tapasztalatcsere a délutánig tartó rendezvényen. – A programon részt vett a Veszprémi Rendőrkapitányság, prevenciós céllal a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, valamint a közösség bűnmegelőzési divíziójának munkatársai, változatos programokkal, közösségépítő játékokkal színesítve a napot – foglalta össze.

Barbarics Györgyi és Kovács Anita
Barbarics Györgyi és Kovács Anita
Fotó: Fülöp Ildikó

Fontos, hogy a gyermekek, a nevelőszülők megismerjék egymást

– Vármegyénkben Sümegtől Várpalotáig élnek nevelőcsaládok, azért választottuk helyszínnek Nagyvázsonyt, mert mindkét irányból könnyen megközelíthető – ezt már Barbarics Györgyi, a Veszprém Vármegyei Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője mondta el, aki fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerjék egymást, sorstársaikat. – Egy ilyen rendezvényen mi is kötetlenebbül beszélgetünk a nevelőszülőkkel, erre igen nagy szükség van. A közösség támogatásával több eseményt tartottunk, volt farsangi és Mikulás-rendezvényünk, jó tanulóknak kiválósági díjkiosztó, igyekszünk biztosítani ezeket, ahogy a táboroztatást is. Változó, hány gyermek él egy nevelőszülőnél, lehetőségektől, személyiségtől függ, de legfeljebb öten lehetnek.

Nagyvázsonyt, a plébánia udvarát választották helyszínül
Nagyvázsonyt, a plébánia udvarát választották helyszínül. Balról Stachó Katalin
Fotó: Fülöp Ildikó

Sikerült egy balatonkenesei nevelőszülővel, Stachó Katalinnal is beszélgetnünk, aki elmondta, nagyon várták ezt a napot. Ők egy másfél éves és egy öt hónapos gyermeket nevelnek. – Tizenhárom éve vagyok nevelőszülő, tizenkét gyermeket adtam örökbe, s ahogy ők megkapják családjukat, hozzám érkezik az újabb feladat, egy másik gyerkőc, akit addig nevelek, amíg sorsa nem rendeződik. Ez lehet hazakerülés vagy örökbefogadás – tudjuk meg, majd Barbarics Györgyi hozzáteszi, a közösségben fő prioritás, hogy az utógondozott fiatalokat is maximálisan támogassák. – Vannak fiataljaink, akik még a betöltött tizennyolcadik életévük után is utógondozásban élnek tanulmányaik befejezéséig a nevelőcsaládban. E törődés eredményeként megállják helyüket, szakmát, érettségit, egyetemi végzettséget szereznek, s felnőttként is visszatérnek a nevelőszülőkhöz. Komoly, erőteljes kapcsolat marad ez.

A közösségben élő fiatalok találkoztak sorstársaikkal
A közösségben élő fiatalok találkoztak sorstársaikkal
Fotó: Fülöp Ildikó

A törvény szerint egyébként huszonegy éves, ha különleges szükségletűként született, huszonkét éves koráig maradhat a gyermek a nevelőszülőnél, illetve tanulmányai befejezéséig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában