Fejlesztések

2024.07.07. 08:00

Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével

Szisztematikusan építkező faluként jellemezte Bodorfát Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Magyar falu programban nyert eszközök ünnepélyes átadásán vett részt pénteken.

Szijártó János

A miniszter a szebb, ápoltabb környezet fontosságáról, a nyugodt falusi életről beszélt, amelynek azonban vannak lényeges feltételei, amiket a kistelepülések nem tudnak saját erőből megoldani.

Bodorfa a Magyar Falu Program segítségével egy traktorhoz csatlakoztatható rézsűkaszához jutott, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Kardos Róbert polgármester szalagátvágással avatott fel
Bodorfa a Magyar falu program segítségével egy traktorhoz csatlakoztatható rézsűkaszához jutott, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Kardos Róbert polgármester szalagátvágással avatott fel
Fotó: Szijártó János / Napló

– A Magyar falu program célja, hogy viszonylag kis értékű beszerzéseket támogasson, amelyre egyébként nem sok esélye lenne a kistelepüléseknek. Az európai uniós, illetve a nagy országos pályázatok jellemzően városokat támogatnak, amelyeken a kisebb települések nem, vagy csak társulás formájában vehetnek részt. A Magyar falu program nem írja elő, hogy milyen fejlesztéseket hajthat végre az adott önkormányzat, azt a helyben élők dönthetik el, hogy mire van szükségük – hangsúlyozta Navracsics Tibor, azzal a kiegészítéssel, hogy korábbi ígéretének megfelelően a Bodorfára bevezető út egy rossz állapotú szakaszának mielőbbi felújítására keresik a forrásokat.

Kardos Róbert polgármester (balra) bemutatja az új eszközt Navracsics Tibor miniszternek
Kardos Róbert polgármester (balra) bemutatja az új eszközt Navracsics Tibor miniszternek
Fotó: Szijártó János / Napló

Kardos Róbert, Bodorfa polgármestere a település nevében mondott köszönetet a legutóbbi pályázaton beszerzett eszközükért, a traktorhoz csatlakoztatható rézsűkaszáért, amelynek nagy hasznát veszik a jövőben. Mint mondta, a Magyar falu program valóban hatalmas segítség az itt élők számára. Bodorfa már nyert ezen a pályázaton korábban 25 lóerős, fülkés, kompakt traktort, amelyet számos területen tudnak használni, főleg azóta, amióta ehhez egy billenőplatós, rácsos felépítménnyel kiegészített pótkocsit is sikerült pályázati úton beszerezni. Ehhez a pályázathoz kapcsolódva egy nagy teljesítményű, pótkocsira szerelhető lombszívó gépet is vásárolhattak. Két éve egy traktorhoz csatlakoztatható seprűgéppel bővült az eszközpark, és ebben az évben érkezett meg Bodorfára a Magyar falu program segítségével az 5,6 millió forintos traktorhoz csatlakoztatható rézsűkasza. Ezt a gépet a közútkezelő hatáskörén kívül eső, de Bodorfa közigazgatási területéhez tartozó utak, mezőgazdasági utak széleinek rendszeres karbantartásához, parlagfű-mentesítéséhez tudják majd igénybe venni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában