Templomrom

2 órája

Különleges természeti jelenség: oltáron táncoló napfény

Akár Aszófő turisztikai vonzóerejévé válhat a jövőben az a fényjelenség, amely a tavaszi és az őszi nap-éj egyenlőség idején érkezik meg a templomrom oltárára.

Jákói Bernadett

Mint a legtöbb kora középkori templomrom esetében, az aszófői Kövesdi templomromnál is megfigyelhető a tavaszi és az őszi nap-éj egyenlőség időpontjához köthető, percnyi pontossággal érkező, az oltáron elhelyezett gyűrűben megjelenő fénypont.  A rom nyugati homlokzati környílásán keresztül beszűrődő napfény egyenesen az oltárkő alján elhelyezett gyűrűbe érkezik be, és néhány perc múlva továbbhalad annak peremén keresztül a napjárásnak megfelelő irányban.

A jövőben akár Aszófő turisztikai vonzóereje is lehet a fényjáték Fotó: Jákói Bernadett

Ez a fényjáték a templomrom felújítását megelőzően is létezett, de kevésbé volt jól megfigyelhető. 2023-ban a Rom Vándor Projekt keretében elvégzett felújítás során a munkálatokat végző Market Zrt. szakemberei megvizsgálták a jelenséget, és még jobban láthatóvá tették a nagyközönség számára. Ebben az évben március 19-én és 20-án, valamint szeptember 19. és 22. között lehetett figyelemmel kísérni a jelenséget. A nap-éj egyenlőséghez köthető fényjáték a nyári időszámítás szerint 16.50 és 17.10 között volt látható tiszta, napfényes időben az oltár alatt elhelyezett gyűrűben, míg márciusban pontosan egy órával korábban volt élvezhető a fény érkezése. Idén szeptember 21-én, szombaton 16.55-kor érkezett meg a szemközti fák lombozatán keresztül utat törő fény az aszófői romtemplom oltárára.  Ezt a jelenséget a jövőben évente kétszer is újra élvezhetjük a tavaszi és az őszi nap-éj egyenlőség idején, de csak tiszta, napfényes időben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában