Augusztus 8-10-ig

2024.07.31. 11:30

Hungarian Baja: Dakar-hős is jön Várpalotára

A Hungarian Baja Európa- és világkupa-terepraliversenyt idén augusztus 8–10. között rendezik meg – immár 21. alkalommal – Várpalotán, ahol különleges programokkal is várják majd az érdeklődőket, tájékoztattak a verseny szervezői.

Juhász-Léhi István

A Hungarian Baján kilométerben sem lesz hiány, összesen 515,85 kilométert, szelektív szakaszon pedig 382,77 km-t teljesít majd a mezőny. 2024-ben újra egy változatosabb, különlegesebb útvonallal kell megbirkózniuk az indulóknak, visszatér egy 15 éve nem használt komolyabb hurok is, ami sokaknak hiányzott eddig a területből. A pálya különlegessége a ritmusváltásokkal teli, változatos terep, melyet nagy ugratók színesítenek, rengeteg kihívást állítva a versenyzők elé. A prológ 8,06 km, a Stage1 239,32 km, a Stage2 pedig 143,45 km hosszan kanyarog majd a lőtér területén.

Óriási szenzáció, hogy az M-Sport és a Ford Performance együttműködésében kifejlesztett és megépített Ford Raptor T1+-os autó először a Hungarian Baján lesz látható versenykörülmények között. A 2025-ös Dakar-rali megnyerésére készült jármű egyik pilótája – aki Magyarországon is vezetni fogja a Fordot – pedig nem kisebb legenda, mint a kétszeres Dakar-győztes Nani Roma.

A HunGarian Baja Európa-és világkupa tereprallye verseny idén augusztus 8-10-ig kerül megrendezésre.
A Hungarian Baja Európa- és világkupa-terepraliversenyt augusztus 8–10-e között rendezik meg
Fotó: Pataky Péter

A verseny szervezőjét is nagy büszkeséggel tölti el, hogy a terepraliban szárnyait bontogató M-Sport alakulata Magyarországon teszteli majd új autóját. 

„Mi leszünk az előkészületek előszobája, itt mutatják be a Raptor T1+-t Nani Romával. Nagyon kedveljük a kétszeres Dakar-győztes pilótát, aki már többször részt vett a magyar versenyen” – emelte ki Garamvölgyi Zoltán.

A 21. Hungarian Baján többek között rajthoz áll az Európa Kupa-ponttabella jelenlegi vezetője és 2022-es bajnoka, João Ferreira, és természetesen a kategória éllovasai, João Dias (Challenger) és Fidel Castillo Ruiz (ssv) sem hiányozhatnak a sorból. Magyaroknak is szurkolhatunk az európai mezőnyben, T1-seknél Lónyai Pál, T3-oknál Trébitsch Miklós, T4-eknél pedig Csucsu és Lukács András áll rajthoz.

A FIM World Cup és az M1 Flotta Magyar Tereprali Bajnokság nevezési listájára még pár napig várni kell, hiszen a regisztrációs határidő a napokban zárul. Azonban az már biztos, hogy a motorosoknál a magyar versenyre visszatért az ötszörös Európa Kupa- és négyszeres világkupagyőztes Pedro Bianchi Prata, az első világbajnoki címet nyert indiai motorosnő, Aishwarya Pissay, hazai indulóként pedig Hodola Richárdért is izgulhatunk.

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk, a Hungarian Baja központja Várpalota szívében, a Thury-várban és az előtte található téren kap helyet, ahol nem akármilyen nyitányra készülnek a rendezők. A rendezvényt augusztus 8-án, csütörtökön este 7 órakor a rajtceremónia nyitja, ahol a mezőny teljes egésze áthajt majd a versenydobogón, rövid interjúkérdésekre is válaszolva. A hangulatért a Brass Quest Band trombitás zenekara fog felelni, az estét pedig 22 óra körül tűzijáték koronázza meg. A verseny teljes hossza alatt street foodos kitelepülések várják a látogatókat.

Az igazi hajsza péntek reggel indul a prológgal, ezután további két szelektív szakasz teljesítése vár a résztvevőkre, összesen 239 kilométeren. A vár előtti Dj-s műsor már 16 órakor kezdetét veszi, este 9-kor érkezik a színpadra a Bonbon zenekar, a napot pedig Dj Revolution zárja 10 órakor. Szombaton egy szelektív szakaszon és 143 kilométeren száguld át a mezőny, a célceremóniára délután 3-4 óra körül kerül sor. Este fél 6-tól ismét fellépők sora érkezik a színpadra, méltó zárást és ünneplést adva a versenyhétvégének.

A verseny nagyrészt katonai területen zajlik majd, így aki megszegi a szabályokat, a Hungarian Baja jövőjét teszi kockára 
Fotó: Pataky Péter

Azoknak, akik a pályára is kilátogatnának és belekóstolnának az igazi terepraliélménybe, a verseny előtt pár nappal jelennek meg a nézői pontok, amik egyben kijelölt médiás helyként is szolgálnak. 

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közönség és a sajtó kizárólag az általunk megjelölt területekre, pontokra mehet be, a biztonsági szabályok betartásával. A verseny nagyrészt katonai területen zajlik majd, így aki megszegi a szabályokat, a Hungarian Baja jövőjét teszi kockára, a kihágásoknak pedig nagyon komoly következményei lehetnek” – írta a rendező, Garamvölgyi Zoltán.

Augusztus 8–10-ig Várpalotát beveszik az autó- és motorcsodák, így aki benzingőz, motorhang, száguldás és páratlan hangulat részese akar lenni, annak ott a helye a 21. Hungarian Baján! A legfrissebb információkért pedig érdemes követni a verseny oldalait, hiszen a nézői pontokkal együtt minden részletről ott lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában