Új influenza elleni védőoltás: Kockázatok nélkül

Veszprém – Mind a százhúsz önkéntes felnőtt megkapta az új influenza elleni védőoltást, egyelőre egyiküknél sem jelentkeztek nem várt tünetek. A gyerekek kísérleti oltása hamarosan kezdődik.

Martinovics Tibor

Az új szérum tesztelésére a végül beoltott százhúsz önkéntesnél jóval többen jelentkeztek, egészségi állapota miatt senkit nem kellett kiszűrni – tudtuk meg az oltást végző veszprémi háziorvostól. 

Dr. Sinka László
hangsúlyozta: eddig egyiküknél sem észleltek semmiféle nem várt reakciót, minden a legnagyobb rendben halad, de a gyógyszergyár szakemberei továbbra is naponta, telefonon kontrollálják állapotukat. 

A beoltottak három hét után egy ellenőrző laboratóriumi vizsgálaton vesznek részt, amikor vérvétel segítségével azt vizsgálják majd: szervezetükben milyen mértékű védekezőképesség alakult ki az influenzával szemben.

- Meggyőződésem, hogy van értelme a védőoltásoknak, a szezonális influenzák esetében és most is. A kockázatuk minimális, hiszen minden oltóanyag komoly ellenőrzési fázisokon esik át, ugyanakkor beadásuktól számítva tíz napon belül védettséget adnak. 

A sok jelentkező is azt mutatja, a társadalomban van egyfajta bizalom az oltási rendszer felé. Jelenlegi ismereteink szerint egyelőre az új influenza vírustörzse nem mutálódik, ezért egyetlen védőoltás elegendő védekezést nyújt ellene – vélekedett Sinka László, aki hozzátette: félő, hogy az új influenza esetében a szövődmények nagyobb százalékban jelentkeznek majd. 

A veszprémi háziorvos egyetért azzal a sajtóban már megjelent előrejelzéssel, hogy várhatóan már az ősszel megsokszorozódnak majd a megbetegedések. Mint mondta a legnagyobb kánikulában is életképes volt az új influenza, így a számára sokkal kedvezőbb enyhébb időjárási viszonyok mellett valószínűleg nő az intenzitása. 

- Nem tudni még, kiknek jár majd ingyen a védőoltás, mint ahogy azt sem, annak beadása kötelező lesz- e. Én a minél nagyobb oltási lefedettséget pártolnám. Azon viszont érdemes lenne már most elgondolkodni, hogy az egészségügyi rendszeren belül kiknek a feladata lesz majd az oltások beadása, hiszen a tömeges oltás rendkívül megterheli majd a rendszert – mondta Sinka László.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélye megérkezett így a gyermekek H1N1 új influenza elleni kísérleti oltása várhatóan már a jövő héten megkezdődik a megyei kórházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!