A tanulás a tudás mellett kitartást, alázatot ad

2020.08.15. 17:30

Tehetséges, felsőoktatásban tanuló diákok vettek részt a Mészáros Alapítvány konferenciáján

A sikerhez bátorságra, vakmerőségre és szerencsére is szükség van, hangsúlyozta megnyitójában Mészáros Lőrinc, az általa létrehozott alapítvány hagyományos éves konferenciáján szombaton.

Marton Attila

20200815 Tapolca Mészáros Alapítvány Konferencia a Hunguest Hotel Pelionban Mészáros Lőrinc alapító, Mészárosné Kelemen Beatrix a kuratórium elnöke, Sisa András, Mácsodi Ferenc, Györgyiné Ollé Veronika kuratóriumi tagok Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Mészáros Alapítvány konferenciájára – amelynek ezúttal egy tapolcai hotel ad otthont – azokat a tehetséges, felsőoktatásban tanuló diákokat hívják meg, akiket ösztöndíjjal támogattak. A sikerről beszélt a rendezvény megnyitójában Mészáros Lőrinc, az alapítvány létrehozója. Úgy vélte, mindenkinek mást jelent a siker, valaki a családjában, valaki a munkájában találja azt meg.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kiemelte, a sikernek sok összetevője van, az egyik alapvető a bátorság

és szükség lehet egy kis vakmerőségre is, emellett nem árt egy kis szerencse, valamint a siker feltételez egy olyan társat is, akivel az akadályokat könnyebben tudja venni az ember. Az alapítvány tevékenységére kitérve kiemelte, tevékenységük is hozzásegíti a Vál-völgyben élő fiatalokat, hogy esélyt kapjanak, amivel az elmúlt években élni is tudtak a hallgatók. A hallgatók figyelmét arra is felhívta, lesznek akadályok és sikertelenségek a karrierjük során, de mindig bízzanak magukban. Emlékeztetett, a fiatalok koruknál fogva is lázadók, és nem feltétlenül akarnak hallgatni az idősebbekre: ha nem is fogadnak el minden tanácsot, de hallgassák meg a náluk tapasztaltabbakat. Megjegyezte, a cégcsoportjukban legalább száz különböző területen foglalkoztatnak alkalmazottakat.

Az alapítvány negyedik éve támogatja ösztöndíjjal hat Vál-völgyi település, Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Vértesacsa és Kajászó diákjait.

Mészárosné Kelemen Beatrix, az alapítvány kuratóriumi elnöke a tanulás fontosságáról és hasznáról beszélt. Kiemelte, a haza jövője a mai fiatal generációkon múlik, ezért arra kérte őket, legyenek kitartóak, szorgalmasak és merjenek felelősséget vállalni. – A tanulás a tudás mellett kitartást, alázatot ad, és az ember önmagába vetett hitét is erősíti – fogalmazott.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Mészárosné Kelemen Beatrix emlékeztetett, az utóbbi három év konferenciáin mintegy hatvan szakembertől hallhattak előadást az ösztöndíjas fiatalok különböző témákban, például média, bankszektor, mezőgazdaság vagy sport. Kiemelte, az alapítvány csak a mögöttünk hagyott tanévben 117 millió forinttal segített 244 Vál-völgyi főiskolai és egyetemi hallgatót. Megjegyezte, karrierjük során bármit is érnek el, ne felejtsék el, honnan indultak, végezetül azt kívánta az ösztöndíjas hallgatóknak, hogy terveik és álmaik váljanak valóra.

Sisa András kuratóriumi tag a Napló kérdésére elmondta, az alapítvány célja, hogy a felsőoktatásban tanulókat diákéveik alatt támogassák.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A feltételrendszer teljesíthető, a helyben lakás mellett beadandó dolgozatot kell beadniuk és a konferencián való részvételt írták elő.

Az idei évi tanácskozásra videó előadást kértek a hallgatóktól. Elmondta, több hallgató esetén olyan jelentős segítséget jelent az ösztöndíj, amely nélkül nem tudnák tanulmányukat a felsőoktatásban folytatni.

A konferencia szekcióülésein kilenc hallgató tartott előadást, majd délután olyan előadó, mint Zacher Gábor toxikológus főorvos, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, vasárnap Vida József, a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója és Hajdu Péter, a Life Tv vezérigazgatója. Az alapítvány négyéves fennállása alatt nyolcszáz fiatalt támogatott összesen több mint 360 millió forint ösztöndíjjal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában