Hírek

2017.04.20. 06:33

Ítéletidő a Bakonyban, további hó várható – percről-percre

A Bakonyban komoly hómennyiség hullott az éjjel is, ráadásul még akár 15 centi friss hó is hullhat. Élő tudósításunk.

Horváth Gábor

13:36 Azt hiszi, hogy egyedi az áprilisi tél? Téved!

"Hóvihar húsvétkor. Napok óta bomlik ismét az időjárás s eső, jégeső, havazással váltakozik. Így megeshetik, hogy az ünnepekben még szánkózásra lehet kilátásunk." Mindez 1889-ben történt...


13:27 Bakonybél, Dudar, Csesznek

Bakonybélben folyamatosan dolgoznak az utak tisztításán – tudtuk meg Márkus Zoltán polgármestertől. A falugondnok, a mezőőr, az erdészek is részt vesznek a munkálatokban. Nagyon sok fa kidőlt vagy kettéhasadt, ágak törtek le a hó súlya alatt. Gondot okoz, hogy az erős szél tovább rontja a helyzetet. Több kárral is számolnak, jelenleg ezek felmérése zajlik. Az áramellátás rendben van, az utak járhatóak, de csak nehezen. Jelenleg is havazik, közel húsz centiméteres a csapadék a településen. A polgármester elmondta, április második felében szokatlannak számít ez az időjárás. Probléma, hogy sokan már lecserélték a téli gumit nyárira, azonban így veszélyes útnak indulni.

Dudaron több helyen fennakadást okozott a hirtelen jött havazás. A 82-es út Zirc és Csesznek közötti szakaszát lezárták ezért megnövekedett a forgalom a faluban. Tóth Edina Kitti polgármester elmondta, jelenleg is nagy a hó, de több helyen, főleg a forgalmasabb szakaszokon már olvad.

Cseszneken jelenleg rendben vannak az utak. Belterületen néhány fa kidőlt. Járhatóak az utak, minden rendben van - tudtuk meg Trieblné Stanka Éva Renáta polgármestertől.

13:12 Elsőfokú riasztások Veszprém megyében hófúvásra és szélre

Magyarország területén jelenleg nincs érvényben hófúvás veszélye miatt másodfokú (narancssárga) meteorológiai riasztás, az OMSZ csütörtök délre országszerte visszavonta azt.

13:10 Feloldották az útzárakat Veszprém megyében, rengeteg baleset volt eddig

Csütörtökön 11 órára ismét járhatóvá vált az előző nap este lezárt 82-es főút Zirc és Bakonyszentkirály közti szakasza, valamint a 83-as főút korábban, a teherforgalom számára szintén lezárt szakaszán újra közlekedhetnek a tehergépjárművek is.

12:08 Visszaálltak téli üzemmódra

Ajkán több mint egy napja folyamatosan havazik, ezért az Avar Kft. a multifunkciós gépeit visszaszerelte téli üzemmódra. Péter Gábor ügyvezető lapunknak elmondta: noha a hóeltakaríási munkálatokról szóló önkormányzati szerződés március 31-éig szól, a munkatársai helyt álltak a rendkívüli helyzetben. Hét munkagép járja az utakat és a járdákat. Körülbeül 40-45 centiméter hó esett, de a nulla fok feletti hőmérséklet miatt fagyra nem kell számítani. A nagy szél miatt közel száz fában keletkezett kár, a gallyakat először az utak, járdák mentén gyűjtik be.

11:48 Ismét járható a 82-es főút teljes szakasza

11:24 Zircen folyamatosan dolgoznak

Zircen a rendkívüli időjárás miatt több szakaszon is lezárták az utakat. Útzár van a Tesconál és a Bakonyszentkirályi elágazónál. Csesznek irányába Dudar felé kerülve lehet eljutni. A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság és a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szerda délután óta folyamatosan dolgoznak Zircen és a környéken. A hóátfúvások és a jelentős mennyiségű csapadék miatt árokba csúszott járműveken segítettek, tisztították az utakat. A térségben folyamatosan havazik, jelenleg közel 10 centiméteres a hó, a szél nem viharos, de erős. A latyakos utak könnyen lefagynak, ezért is veszélyesek. Emellett többek között Bakonybél felé kidől fákra, letört ágakra lehet számítani. A szakemberek azt javasolják, hogy téli gumikkal is csak nagyon óvatosan közlekedjenek az autósok.

11:21 Tombol a tél Herenden

11:18 Róbert fotói a kislődi hóhelyzetről

11:16 Belógnak a fák

Somhegy és Pénzesgyőr között egy sávon, de lehet közlekedni. Veszélyesen belógnak a faágak és a fák, amelyek hóval vannak tele. Az úton ezeket kell kerülgetni autóval. Jelenleg is havazik a térségben. - jelentette olvasónk. Köszönjük!

10:03 Pápán erős szél fúj, de a hó olvad

Pápán erős, viharos széllökésekkel kísért havazás kezdődött, azonban a lehullott hó gyorsan olvad. Az utak csúszósak, így a közlekedőknek nem árt óvatosnak lenniük.

9:56 leszakadt ágak Ajkán

Olvasónk arról számolt be, hogy Ajkán rengeteg a leszakadt ág, és út közben még két képet is lőtt. (Ezúton is köszönjük neki!)

9:50 Ötven centis hó Farkasgyepűn!!!

Farkasgyepűn majdnem ötven centiméteres hó esett. A munkagépek dolgoznak, az utak járhatók, de szerda este óta nincs áram. A falu lakói aggódnak, mert ha a telefonjukat sem tudják feltölteni, akkor nem tudnak kommunikálni a külvilággal.

9:47 Ajkán így hogy lesz meccs?

9:36 Devecserről jelentjük

Devecserben a városüzemeltetési kft. munkagépei karbantartják az utakat. Ács Attila ügyvezető elmondta: bár két napja szállingózik a hó, a tegnapi szél sokat enyhült. Az utak, járdák vizesek, a hó olvad. Kisebb ágak töredeztek le, áramkimaradásról a meggyeserdei területről érkeztek hírek.

8:50 Van hó bőven

Az Időkép hótérképe szerint a Bakonyban 19 centi hó esett. A Mátra keményebb, ott 30, de az magasabb is!

8:35 Ajkán esik a hó és fúj a szél

Ajkán továbbra is havazik és fúj a szél. Az utak, járdák hókásásak, jegesedés nem tapasztalható. Több helyen nagy ágak hevernek az út mentén.

8:20 Busz csúszott az árokba Zircnél

Az árokban álló buszt fotózott az olvasónk Zirc és Nagyesztergár között csütörtök reggel. Sofőr, utasok nem voltak benne, és a vészvillogó be volt kapcsolva. Köszönjük neki az infót és a fotót!

8:10 Kollégánk jelenti Hárskútról

Reggel egy órát kellett lapátolni mire kitudtam jönni, többen is így jártak itt a Bakonyban. Ahol a szél is összehordta ott helyenként fél méter a hó.

A képünkön Kopnyik Szilvia lapátol Hárskúton.

7:57 Nem jár a vonat Bakonyszentlászló és Zirc között

A sorozatos fakidőlések miatt várhatóan csütörtök délig szünetel a vasúti forgalom Bakonyszentlászló és Zirc között - közölte a Mávinform.

7: 40 Ilyen a lezárt 82-es főút Zircnél, elképesztő állapotok az úton - fotók!

Kollégánk az éjjel bejutott a lezárt 82-es főút lezárt szakaszára Zirc felé és súlyos képeket készített az áprilisi télről. Az elkerülő úton Dudar felé se sokkal jobb a helyzet.

7:02 Másodfokú riasztás Veszprém megyében - 15 centi hó is eshet még

Nem nyugszik a ciklon és ennek hatására viharos szél és főként a nap első felében további hó, eső, illetve havas eső várható.

14.06. Úrkúti hóhelyzet


14.16. Útinform

Az útinform csütörtökön 14.00 órakor kiadott tájékoztatása szerint a megyében a 8217-es jelű összekötő út, Várpalota és Tés közötti szakasza a hó miatt továbbra is nehezen járható.

15.32. Késhetnek a helyijáratos buszok

Megyei körkép – Veszprém megye helyijáratos buszforgalma menetrend szerűen zajlik, az időjárás okozta megváltozott körülmények azonban az autóbuszok fennakadását, késését eredményezhetik.

– A társaság a feladat ellátásban résztvevő járművek műszaki állapotára – évszaktól, időjárástól függetlenül – kiemelt hangsúlyt helyez. Az alapos téli felkészítésen átesett autóbuszaink a mostani szokatlan időjárási körülmények között is megbízhatóan üzemelnek – nyilatkozta lapunkat Tamás Krisztina, az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. kommunikációs munkatársa.

A társaság honlapján szerepelnek azon elérhetőségek, amelyek egy adott terület autóbuszos közlekedésére vonatkozóan aktuális információval tudnak szolgálni, tette hozzá a kommunikációs munkatárs, aki azt is kiemelte, hogy az időjárás okozta esetleges késések, fennakadások mértéke az összes közlekedtetett járatszámhoz viszonyítva elenyésző.

16.11. Zirc

A hó még mindig esik, folyamatosan, bár már olvad is. Intenzíven fúj a szél, éjszaka fák hasadtak szét a hó nyomásától, faágakat törtek le városszerte. Tegnap este elment az áram, sok helyen még hajnalban, reggel sem volt, ma napközben több órára ugyancsak szünetelt. Az erős hóvihar megrongálta a vezetékeket, internet sem volt napközben.

17.37. A 8-as főút Herend és Ajka között

18.50. Ajka

Ajkán csütörtökön délben elállt a havazás, a viharkárokról azonban egyre többen számolnak be. Egyebek mellett a vásárcsarnok előtti piactér sátra is szétszakadt. Farkasgyepűn délben helyreállt az áramszolgáltatás.

 

 

 


 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!