Avatás a lakótelepen

2024.04.26. 07:00

Zászló, amely erősíti az identitást, összetartja a közösségeket (képgaléria, videó)

A Jutasi úti lakótelepi városrész zászlaját avatták április 25-én a Kálvin parkban. A zászló jelképei a Március 15. utcai uszodát, az utcára jellemző színes házakat, a kiserdő fáit és a város egykor innen indult, világhírű kézilabdacsapatát szimbolizálják.

Benkő Péter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A zászlóavatáson jelen volt Rektor Dóra, a városrész önkormányzati képviselőjelöltje, aki örömmel beszélt arról, bármerre meséli a világban, hogy veszprémi, nagy elismeréssel nyilatkoznak a városról a külföldön élők, akik ismerik nevezetességeinket. – Veszpréminek lenni jó dolog – fogalmazott –, az öt dombra épült város ma tizenöt városrészt foglal magában, s a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően minden egyes városrész saját zászlóval büszkélkedhet. – A zászló a közösségi összetartozás jelképe. Fél évszázada igen sok lakásra volt szükség Veszprémben, a Jutasi úti lakótelep megálmodói szerencsére mezőgazdasági célra használt területen hozták létre az épületeket, így – bár sok tervbe vett dolog nem készült el – szerencsére nem járt régi épületek rombolásával az építés – mondta el, hozzátéve, nem kis közösségről van itt szó. Tizennyolcezer emberről, Veszprém lakóinak egyharmadáról. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Miért jó panelben élni? – tette fel a kérdést a képviselőjelölt. – Soha nem vagyunk egyedül, nincs gond a közműellátással, s minden közel van. A sok zöldfelület miatt a lakótelep ideális gyermekes családoknak, kisállattartóknak. Innen indult világhódító útjára kézilabdacsapatunk, az uszodában tanult úszni szinte az egész város, művelődési intézménye folyamatos programokat biztosít. Régi és új közösségek és az önkormányzat sokat dolgozik, hogy tiszta, rendes, élhető körülmények legyenek a Jutasin, vigyázzunk erre, sportlétesítményeinket pedig használjuk ki – biztatott.

Majd a Báthory István Általános Iskola tanulói adták át az eseményen szintén megjelent önkormányzati képviselőnek, Pálinkás Rolandnak a lakótelep új zászlóját, ő pedig Jung Edinának, a Virágzó Veszprémért Egyesület elnökének adta azt tovább. Az iskolások között a városrészt szimbolizáló kitűzőket osztott szét a képviselő.

Jung Edina a megjelenteknek elmondta, az őskorra visszavezethető a törzshöz, azaz közösséghez tartozás, ezt a mai napig megtartották az emberek, hogy ezzel is jelképezzék identitásukat. Ma ennek szimbólumai a városrészi zászlók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában