Hírek

2016.01.27. 11:03

Hatalmas robbanások rázták meg Veszprémet és környékét, egy katonai szakértő elmondta, mi lehetett az

Hatalmas robbanás hangja rázta meg Veszprémet, Gyulafirátótot, Márkót és több környező települést egészen Balatonfűzfőig.

Szabó Péter Dániel

A megyeszékhely Jutasi úti lakótelepén megszólaltak az autók riasztói, remegtek az ajtók és ablakok, számolt be róla több olvasónk szerdán nem sokkal dél előtt.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a holland királyi haderő tart robbantásos gyakorlatot. A két esztendővel ezelőtti holland gyakorlattal ellentétben ezúttal nem a légi, hanem a szárazföldi műveletek lesznek többségben a február közepéig tartó kiképzési rendezvényen, amelynek alapvető célja, hogy felkészüljenek az előttük álló NATO-szintű képesség-ellenőrzése. A harcászati gyakorlat csúcspontja január 28-án egy nagyszabású éleslövészet lesz, amely érinti a Várpalota felett található csörlőházi lőteret is. Emiatt útlezárások is lesznek. Az érintett napon reggel fél nyolctól egészen este tíz óráig zárják majd a katonák változó, 15–90 perces időszakokra a Várpalota és Tés közötti, a lőteret kettészelő utat.

Két évvel ezelőtt a Tapolca melletti újdörögdi gyakorlótéren végzett robbantási gyakorlatot a holland királyi haderő
Fotó: Szabó Péter Dániel

Jutaspuszta környékén, az újmajori gyakorlótéren hajthatták végre – Veszprémtől mindössze 3-4 kilométerre - azokat a robbantásokat melyek robaja kisebb riadalmat keltett a megyeszékhelyen és környékén. Szerdán délben a helyszínen folyamatos katonai mozgást észleltünk és több kisebb robbanást is hallottunk még. Egy általunk megkérdezett katonai szakértő neve mellőzésével elmondta, több kilogrammnyi robbanóanyag felszíni (nem beásva a földbe) robbantása járhat ekkora zajhatással, ezeket főként utászok használják, - például egy menetoszlop előtt álló - különböző műszaki akadályok elhárítására, feltehetőleg hasonló szituációt gyakorolva zajongtak a holland katonák.

Helyszíni fotók a Holland Királyi Hadsereg jutaspusztai gyakorlatáról

A gyakorlótér közelében egyébként folyamatosan duruzsoltak ma a harckocsik, Márkó irányából pedig fegyverropogás is hallatszott. Úgy látszik ilyen az, ha a Holland Királyi Hadsereg belelendül a gyakorlatozásba

Előzmények:

Lövészet, robbantás és útlezárás - Jön a holland haderő

Tankok is állhatják útját - Útlezárások és forgalomkorlátozások a nemzetközi gyakorlat miatt

Vasúton érkeztek a holland harcjárművek

Tankok dübörgése verte fel a falu csendjét

Életveszélyes a Várvölgy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!