Hírek

2016.01.01. 14:46

Lövészet, robbantás és útlezárás – Jön a holland haderő

Veszprém – Nincs téli szünet megyénk lőterein, januárban a holland haderő katonái érkeznek, majd lőnek és robbantanak Veszprém és Várpalota környékén. Időszakos útlezárás is lesz.

Szabó Péter Dániel

A korábbi évekkel ellentétben a január nem a nyugalomról szól a lőterek környékén. A Hajmáskéren és Öskün élők már január 7-én és 11-én nagy zajhatással járó tűzszerészeti tevékenységre számíthatnak, de az igazi nagyüzem január 16-ától indul be. Ekkor startol s egészen február végéig tart a Várpalota Challenge 2016 gyakorlat, amelyre információink szerint ezúttal is a holland haderő katonái érkeznek, de házigazdaként magyarok is segítik őket a gyakorlaton.

A holland haderő harcjárművei vonulnak a hajmáskéri vasútállomásról a lőtéren lévő bázisukra 2014 tavaszán

Ami a részleteket illeti, a lőtereket kezelő MH Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása szerint a katonai mozzanatok érintik Veszprém, Gyulafirátót, Hajmáskér, Öskü és Várpalota lakóit, hiszen a „0” ponti lőtéren, a Körös-hegyi lőtéren, az újmajori gyakorló- és lőtéren és a Várpalota feletti bakonykúti lőtéren egyaránt lesznek feladatok, sőt, a Tapolca melletti Újdörögdön, a Romvárosban is feltűnnek majd a holland katonák.

Ezúttal is terveznek robbantási gyakorlatot a hollandok

Robbantásokra, lövészetekre és nagy zajhatással járó légierős tevekénységekre egyaránt számíthatnak a térségben élők, míg a 8-as főúton a Herend–Veszprém–Várpalota vonalon katonai konvojok s nagyméretű honvédségi járművek feltűnésére érdemes számítani. A bakonykúti lőtér környékén időszakos útlezárás is lesz, a tervek szerint január 28-án, egy tüzérségi lövészet miatt.

Holland katonák a központi lőtér területén a Várpalotai Challenge 2014 gyakorlaton Fotó: Szabó Péter Dániel

A Várpalota Challenge gyakorlatra legutóbb 2014-ben került sor, akkor is Veszprém térségében a központi lőtéren. Az 500 technikai eszközt felvonultató, nagyszabású kiképzési rendezvényen akkor 3000, döntően holland katona vett részt, de magyarok s amerikai helikopteresek is segítették a gyakorlatok végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!