Veol podcast

2 órája

Anyag, tér, idő: felfrissült a veszprémi sakkélet (podcast)

Az új kezdeményezés lassan egy éve fut és komoly sikere van: az emberek, fiatalok és idősebbek egyaránt, Veszprémben is nagyon szeretik a sakkot. Az ötletgazda Hegedüs Gyulával nemcsak a könyvtárban tartott foglalkozásokról beszélgetünk, hanem a jelenleg zajló budapesti sakkolimpiáról és a vármegyei sakkéletről is. Egy népszerű téma, a gépek elleni játék szintén szóba került. Podcast.

Horváth Gábor

Sümegi Gyula a veol.hu stúdiójában, ahol most a sakk volt a téma

Fotó: Horváth Gábor/Napló

Veszprém szabadidős sportélete tavaly ősszel egy új elemmel bővült. Hegedüs Gyula ötletét befogadta a vármegyei könyvtár, amelynek ZUG közösségi terében rendszeres sakkfoglalkozásokat szerveznek. Eleinte néhány sakkszerető gyűlt össze egy-egy partit játszani egymással, ismerkedni a sakkal, új dolgokat tanulni. Hamarosan azonban kiderült, hogy a programra elég komoly igény van a vármegyeszékhelyen. Az érdeklődők száma folyamatosan nőtt, most pedig már ott tartanak, hogy van külön alkalom van gyerekek számára.

A Veol Sportpodcast és Horváth Gábor vendége Hegedüs Gyula volt. A beszélgetés témáit az alábbiakban foglaljuk össze:

 

- Sakk, versenyzés és gyerekek. „Sehol nem látsz annyi síró gyereket, mint egy sakkversenyen” – mondja, így azon a véleményen van, hogy először meg kell szeretni a sakkot, a versenyzés lehetőleg csak ezután következzen.

 

- A sakk remek hatással van a szellemi fejlődésre, például dönteni kell, elvont fogalmakat kezelni, stratégiában gondolkodni.

 

- A játék az iskolákban még nagyobb szerepet kaphatna.

 

- Vármegyénk sakkélete gazdag, hiszen ott van a rendkívül gazdag múlttal rendelkező tapolcai sakkiskola, illetve az utóbbi években hatalmasat fejlődött a sportág Ajkán. Veszprém más utat jár be.

 

- Az online sakk nagy lökést adott a sportnak.

 

- A budapesti sakkolimpián a legjobbak szerepelnek, külön öröm, hogy az ajkai Gaál Zsóka is köztük van. Ez óriási dolog, hiszen ő számos fiatal példaképe, egyben nagykövete is a magyar sakknak.

 

- Az anyag, a tér és az idő harmóniája: a legnagyobb sakkozók tudják, hogy a három hogyan működik együtt. Sokféle stílus létezik, akad aki „kottából” sakkozik, de annyira jól, hogy szinte lehetetlen legyőzni. Mások pedig olyan mélyen és elvontan játszanak, hogy azt az ellenfél nem is igen érti.

 

- Az emberi és gépi sakk különbözőségéről. Miért felesleges az összehasonlítás? „A gép nem érzi a kellemetlen lépés fogalmát, csak számol. Az emberi sakk nem így működik. Amíg ki nem húzom a konnektorból, ő lesz a jobb.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!